Leestijd: 3 min -

Voedselverwerkende bedrijven in heel Europa worden aantoonbaar als nooit tevoren geconfronteerd met kostendruk en besparingen zijn nu essentieel voor het overleven van veel bedrijven. Investeren in een JBT Frigoscandia GYRoCOMPACT®zelfstapelende spiraalvriezer is een van de snelste manieren om aanzienlijk te besparen op energie, water en mankracht en tegelijkertijd efficiënter te werken.

Uit gegevens van klanten blijkt zelfs dat een zelfstapelende spiraalvriezer tot 60% energie kan besparen in vergelijking met traditionele vrieskisten.

Voor de Europese levensmiddelenbedrijven heeft 2022 tot nu toe een perfecte storm opgeleverd. De stijgende inflatie en de kosten van nutsvoorzieningen hebben veel verwerkers onder enorme druk gezet in een sector waar de marges vaak krap zijn en de detailhandel lage prijzen blijft eisen.

In een dergelijke omgeving is het vermogen om te besparen waar mogelijk van cruciaal belang, en een van de eenvoudigste manieren is het vervangen van inefficiënte vrieseenheden door alternatieven waarmee bedrijven hun kosten aanzienlijk kunnen verlagen.

De GYRoCOMPACT zelfstapelende spiraalvriezer van JBT Frigoscandia heeft een aantal voordelen. belangrijke voordelen. Zoals Jan Grundmann, Sales Manager bij JBT, uitlegt, levert de GYRoCOMPACT meteen na installatie energiebesparingen op, dankzij het effectieve, efficiënte ontwerp.

"Tijdens een recente ontmoeting met een klant die beide systemen gebruikt, bleek uit de gegevens van de klant dat zijn GYRoCOMPACT-vriezers tot 60% minder stroom verbruiken dan hun vriesdroger bij een vergelijkbare productdoorvoer", zegt hij. "Dit specifieke voorbeeld komt overeen met een jaarlijkse besparing van meer dan € 300.000. Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het waren de dagelijkse werkingscijfers van de klant die het bewijs leverden en reden genoeg waren om een vervanging van de vriezer goed te keuren vanwege het snelle rendement van de investering."

Besparingen in het hele systeem
JBT zelfstapelende vriezers maken echter niet alleen het verschil als het gaat om energiebesparing, ze maken ook een positief effect op andere nutsbedrijven - zoals waterverbruik - maar ook factoren als mankracht en tijd.

Door zijn minimale ontwerp heeft de GYRoCOMPACT tot 12 ton minder geïnstalleerd materiaal in vergelijking met een traditioneel vriessysteem, wat betekent dat er aanzienlijk minder ruimte is om te reinigen.

"Bij traditionele vriezers hebben veel van onze klanten last van productresten die achterblijven op de banddragers, wat veel extra schoonmaakwerk vereist", vervolgt Grundmann. "Omdat we simpelweg minder materiaal, minder hoeken en oppervlakken hebben, zorgen we voor een 100% reinigbare product-zone op de GYRoCOMPACT, waardoor er veel minder tijd en veel minder mensen nodig zijn om een optimale hygiëne te handhaven."

In feite vereist een GYRoCOMPACT doorgaans slechts ongeveer 20% van de handmatige reiniging die nodig is voor een traditioneel systeem, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op mankracht, tijd en waterverbruik. "Er zijn klanten die tot het dubbele van de reinigingstijd, het drievoudige van het waterverbruik en het drie-vijfvoudige van het aantal schoonmakers voor hun vatenvriezers melden in vergelijking met hun GYRoCOMPACTs", zegt Grundmann.

Helpen tegen inflatie
Het inzicht van de ingenieurs van JBT in de voordelen van de zelfstapelende vriezer ten opzichte van een traditioneel drumsysteem werd versterkt door de ervaring van een grote Europese klant in de afgelopen maanden. De klant, zo legt Grundmann uit, had voorheen alleen JBT vriezers, maar besloot enkele jaren geleden te investeren in een concurrerende vrieseenheid.

Productgerelateerde en technische problemen werden echter al snel duidelijk en dwongen de klant deze beslissing te herzien.

De definitieve "GO" om de vriezer opnieuw te vervangen door een GYRoCOMPACT werd genomen op basis van de aanzienlijk kostenbesparingspotentieel die in de vriezer werd aangetroffen en die de grootste bleek te zijn over de gehele verwerkingslijn.

"In veel gevallen vervangen klanten JBT-vriezers zelfs na 30 jaar niet. Dit geeft u een idee van de situatie als een klant zich genoodzaakt zou voelen om een vrieskist na slechts vijf jaar te vervangen," voegt Grundmann eraan toe.

LVS levert extra besparingen op
De GYRoCOMPACT kan worden aangevuld met de LVS (Laag Volume Systeem), een add-on unit ontwikkeld om de efficiëntie van de koelkast te verbeteren, die tot 20% efficiënter is dan traditionele gepompte koelsystemen. Het gepatenteerde droge aanzuigsysteem van het LVS levert meer capaciteit van de compressor en betere prestaties van de verdamper.

In een traditioneel gepompt koelsysteem veroorzaken drukverliezen temperatuurverliezen van 3-5°C; met een LVS verliezen klanten slechts 0,5°C, zelfs over lange leidingafstanden.

Bij de besparingen die de GYRoCOMPACT oplevert, kan het LVS nog eens 15% energiebesparing in de koeling opleveren in vergelijking met traditionele systemen.

LEER MEER over JBT's GYRoCOMPACT en LVS