Leestijd: 3 min -

Als lichtgewicht, natuurlijk veranderend product dat varieert in vorm, gewicht en dikte bij het snijden, kan spek een notoir moeilijk te hanteren product zijn voor industriële bereiding. De nieuwe bacon-toepassing van JBT voor de Stein TwinDrum Oven (TDO) biedt spekverwerkers nu een convectiekookmethode om deze uitdagingen aan te gaan met een veel hogere capaciteit en met een kleinere voetafdruk.

De TDO biedt een gelijkmatige garing met een uitstekende smaak, een huisgemaakt uiterlijk en flexibiliteit dankzij de ongeëvenaarde luchtstroomregeling. De gecontroleerde luchtstroom vermindert ook het risico dat het spek in de oven verschuift.

Het systeem maakt koken eenvoudig, terwijl klanten tegelijkertijd vet kunnen terugwinnen voor herverwerking. Het maakt ook het reinigen eenvoudig, zodat de hygiëne optimaal blijft voor een vaak rommelig product.

Gecontroleerde luchtstroom
Volgens JBT Turnkey Solutions Manager Lee Fryer is een van de belangrijkste voordelen van de TDO voor bacon dat de producten statisch blijven terwijl de band door de oven gaat tijdens het koken. Tegelijkertijd zorgt het innovatieve ontwerp van de TDO ervoor dat bacon grondig wordt gegaard om het gewenste productuiterlijk te bereiken.

"Wat we met de TDO hebben bewezen is dat door onze gecontroleerde luchtstroom en onze gelijkmatige temperatuur over de band, we geen productbeweging op de band krijgen en de producten er mooi gelijkmatig uitzien," legt Lee uit.

Uitdagingen overwinnen
JBT Applications Manager John Kelso zegt dat een van de belangrijkste uitdagingen bij het bakken van bacon de consistentie van het product is. Een andere uitdaging is dat het als gevolg van een productdikte die doorgaans slechts 1 tot 1,5 mm bedraagt, lastig kan zijn om een plak spek te verwerken en ervoor te zorgen dat elke plak voldoende warmte krijgt. Voor de TDO leveren dergelijke factoren echter geen problemen op.

"Bacon is lastig om te doen," zegt John. "Het is plakkerig, moet op de juiste temperatuur zijn en kan problemen hebben met de overdracht. Je wilt spek snel en zonder beweging op de band kunnen bakken en een hoge capaciteit bereiken op een klein oppervlak, en dat is precies wat de TDO biedt."

Volledig reinigbaar
Een ander voordeel van de TDO, zegt Lee, is dat de oven klanten echte flexibiliteit biedt. "Klanten kunnen meerdere producten op deze apparatuur laten draaien, niet alleen spek en hamburgers," zegt hij.

De TDO omvat ook een vetafscheidersysteem, waardoor dit bijproduct kan worden teruggewonnen voor gebruik in de biobrandstof- en andere industrieën. Teruggewonnen spekvet, vervolgt hij, kan ook opnieuw worden verbrand om stoom te genereren voor een reeks processen.

En als het schoonmaken eerder een probleem was voor spekverwerkers, wordt het met de TDO gemakkelijk gemaakt. "Spek koken kan een zeer vuil proces zijn en dit kan een echte uitdaging zijn voor klanten met krappere faciliteiten," zegt John. "Toegang en reinigbaarheid is een belangrijke factor bij het koken van spek. De TDO is volledig toegankelijk en eenvoudig te reinigen met behulp van een volledig geautomatiseerd reinigingsprogramma, wat ook het voordeel heeft dat de uitvaltijd wordt beperkt."

Voor de beste reinigingsresultaten voor de TDO kunnen klanten JBT's Formula Clean familie van reinigingsmiddelen gebruiken, die speciaal zijn ontwikkeld voor JBT apparatuur met als doel onnodige slijtage te helpen voorkomen.

De TDO is beschikbaar in thermische en elektrische versies en is reeds ingeschakeld voor het digitale serviceplatform van JBT. OmniBluwaardoor volledige connectiviteit met andere JBT apparatuur in uw faciliteit en gemakkelijk toegankelijke ondersteuning door JBT technici mogelijk is.

LEES MEER over de nieuwe bacon-toepassing van de JBT Stein TwinDrum Oven