Leestijd: 2 min -

Druppelverlies en productschade door ijskristallen zijn een van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van kwaliteit en opbrengst voor verwerkers van diepvriesproducten die gebruikmaken van langzaam invriesprocessen. IJskristallen die ontstaan bij langzaam invriezen kunnen de interne celstructuur van diepvriesproducten beschadigen, waardoor de kwaliteit en de smaak voor de eindconsument achteruit kunnen gaan.

JBT Frigoscandia's ADVANTEC™ Impingement Vriezerdie gebruik maakt van innovatieve luchtstraaltechnologie, is ontwikkeld om beide problemen op te lossen, met een snellere invriestijd om de productkwaliteit te behouden en de smaak en het mondgevoel te verzekeren.

Met de ADVANTEC vriezer wordt uitdroging drastisch geminimaliseerd en de opbrengst gemaximaliseerd, terwijl ook de houdbaarheid toeneemt. Minder uitdroging betekent meer opbrengst en meer winst. De impingementvriezer is geschikt voor een breed scala aan dunne of platte producten - waaronder hamburgermatties, visfilets en hoogwaardige visproducten - en biedt ook oppervlaktestabiliserende bevriezing voor zachte levensmiddelen voordat deze verder worden gesneden.

Snelle bevriezing door luchtstralen: hoe het ADVANTEC systeem werkt

Behoud van kwaliteit
Het ADVANTEC invriessysteem van JBT maakt gebruik van impingementtechnologie; luchtstralen onder hoge druk die door een reeks kleine gaatjes worden geblazen die de grenslaag van lucht rond het product doorbreken en daarbij een zeer snelle invriestijd bereiken, aldus Martin Andersson, expert op het gebied van invriestoepassingen bij JBT. "De ADVANTEC vriest producten snel in met behulp van luchtstralen resulteert in een veel lagere uitdroging en een hogere opbrengst in vergelijking met vriezers zonder impingementtechnologie," legt hij uit.

"Bij langzaam invriezen worden grote kristallen gevormd die de cellen in vis of vlees vernietigen, en vernietigde cellen betekenen meer druppelverlies, dus wanneer je het product ontdooit, krijg je een veel drogere maaltijd," vervolgt Andersson. "Als je iets sneller invriest, zijn de gevormde kristallen klein, zodat veel minder cellen worden aangetast en je veel minder druppelverlies krijgt." Het resultaat, zegt hij, is een eindproduct van veel betere kwaliteit, met een verbeterde textuur, smaak en mondgevoel.


De voordelen van ADVANTEC zijn echter niet alleen beperkt tot conventionele diepvriesproducten. Met behulp van korstvriezen, kan het systeem stabiliseert delicatessen voor snijwerkzaamhedende doorvoer, het rendement en de hygiëne verbeteren. Succesvol snijden betekent het minimaliseren van afval en het maximaliseren van conformiteit.

De snelle koeling met de ADVANTEC impingement chiller is een continue in-line processtap en houdt gelijke tred met de rest van uw productielijn, waarbij een uniforme producttemperatuur aan de portioneerlijn wordt geleverd en de arbeidsintensieve handmatige handelingen aanzienlijk worden verminderd. Geen enkele andere koelmethode kan deze voordelen zo snel en zo kosteneffectief bieden. En succesvolle verwerking betekent maximale doorvoer en kwaliteit, en minimale stilstand. 

LEES MEER over de JBT ADVANTEC™ Impingement Freezer