Leestijd: 2 min -

xray-burger_123rf.jpg

Verontreinigingen in verwerkte vleesproducten - of het nu gaat om metaalvijlsel, stukjes glas of zelfs eenvoudige stukjes bot - zijn niet alleen vervelend voor de eindconsument, maar kunnen ook leiden tot kostbare terugroepacties en zelfs reputatieschade veroorzaken.

Om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat dergelijke situaties zich niet voordoen in drukke verwerkingsfaciliteiten, is een belangrijke doelstelling geweest bij de ontwikkeling en het daaropvolgende succes van XVisioneen ingenieus JBT-systeem dat veel van de gebruikelijke valkuilen bij het scannen op verontreinigingen helpt te vermijden.

Dino Carbone, Division Product Manager - JBT XVision, legt uit dat het systeem doorgaans wordt gebruikt voor rauwe en verpakte eiwitproducten, waaronder rauw binnenkomend gevogelte, gemalen vlees, hotdogworstjes, trayproducten, kant-en-klare producten, varkensvlees en bacon, naast vele andere.

"XVision zoekt naar verontreinigingen die tijdens het productieproces zijn geïntroduceerd, evenals bot," zegt hij. "Typische verontreinigingen zijn basismetalen - roestvrij staal, ferro- en non-ferrometalen - maar röntgenstralen kunnen ook glas, bot en dichte rubbers opsporen die je in veel soorten staal en pakkingen ziet."

CCPX-Clean-2208

Hoge gevoeligheid
JBT telt één van de grootste voedselproductiebedrijven ter wereld onder haar XVision klanten; een bedrijf dat zo'n 20 XVision machines gebruikt om vlees te inspecteren in haar fabriek voor gemalen rundvlees. XVision wordt ook gebruikt door veel toonaangevende verwerkers in de varkenssector voor ham, spek en rauwe varkensvleesproducten, terwijl het systeem steeds meer ingang vindt in de pluimveesector, waar rauw bulkpluimvee wordt gescand op botten en verontreinigingen.

"Een van de voordelen van onze machine is dat ze met dezelfde hoge gevoeligheid kan zoeken naar bot en verontreinigingen," zegt Carbone. "Terwijl de meeste andere machines hun gevoeligheid voor andere verontreinigingen verliezen als ze naar bot zoeken, kan onze machine op beide worden afgestemd en beide even goed doen."

Een ander kenmerk dat bij klanten populair is gebleken, is het onderhoudsgemak van XVision, zelfs in moeilijke omstandigheden. "Wat onze klanten echt prettig vinden aan onze apparatuur zijn onze interne modules en hun plug-and-play ontwerp, waardoor lokaal personeel de eenheid op een zeer kosteneffectieve manier kan onderhouden," vervolgt Carbone. "Ze vinden het ook prettig dat de machine is ontworpen om in een natte productieomgeving te werken. Niet veel machines kunnen overleven in natte productie- en hogedrukomstandigheden, maar onze machine wel."

XVision is al beschikbaar in Noord-Amerika en wordt eind 2018-begin 2019 gelanceerd in Europa en Azië.

KLIK om meer te weten te komen over XVision