Leestijd: 2 min -

gc40_hamburger.jpg

LVS, het JBT Frigoscandia® Refrigeration System, is een technologie die in meer dan één opzicht een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop moderne industriële vriezers functioneren. LVS - of Low Volume System om de volledige naam van het systeem te geven - werd ontwikkeld om combinaties van vriezers en koelinstallaties efficiënter en effectiever te maken en is sinds de eerste introductie zo succesvol gebleken dat het nu standaard is in meer dan de helft van alle Frigoscandia-vriezers. Er zijn wereldwijd meer dan 1.500 LVS-systemen geïnstalleerd in Frigoscandia-vriezers.

De reden is eenvoudig. LVS, dat beschikbaar is met optionele LVS Sneldrogerzorgt voor een laag energieverbruik en optimale prestaties van de vriezer door een droge terugloop van de verdamper van de vriezer, waardoor er geen koelmiddelpomp nodig is. Maar dit is geen loze kreet. Frigoscandia LVS Koeltechniek™ is tot 20% efficiënter dan traditionele gepompte koelsystemen met een drukverlies van 0,5 tot 1°C, terwijl traditionele systemen vaak een drukverlies van 3 tot 5°C hebben, gemeten tussen de temperaturen in de koelcompressor en in de vriezer.

jbt lvs quickdry

Aanzienlijke besparingen
Door de lagere drukval kan LVS gemakkelijker bij lagere temperaturen werken dan andere systemen, en het LVS-systeem zorgt ervoor dat het systeem sneller reageert en binnen 20-30 minuten op bedrijfstemperatuur komt.

De koeltechnologie vereist ook 50% minder koelmiddelvulling dan traditionele systemen, omdat de verdampers van de vriezer nooit volledig kunnen worden gevuld met koelmiddel dat wordt geregeld door het LVS-systeem en een volledig droge retour naar de compressor, waardoor ook de benodigde hoeveelheid koelmiddel wordt geminimaliseerd.

[wpvideo H0JFvDvZ]
"LVS werd ontwikkeld om de vriezer efficiënter te maken voor de klant door de hoeveelheid koelmiddel - meestal ammoniak - met de helft te verminderen en door de drukval in het systeem als gevolg van de droge terugvoer van koelmiddel naar de compressor te minimaliseren", legt Torbjörn Persson, JBT's Director of Value Stream & Global Product Line for Spiral Freezers, uit.

Het systeem werkt door het vloeibare koelmiddel van het gas te scheiden en de hoeveelheid te regelen, vervolgt hij, en daarbij veel energie te besparen. "We scheiden de vloeistof van de damp en brengen alleen de damp terug," voegt Persson toe. "Dit betekent dat het systeem veel minder energie vraagt en veel efficiënter is voor de klant."

JBT zal aanwezig zijn op IFFA 2019 in Hal 8.0, Booths G06 en H06 in de Messe Frankfurt beurshallen van 4-9 mei 2019.

Meer informatie over het Frigoscandia LVS koelsysteem