Leestijd: 3 min -

Öresundschark_meatballs_JBT_iOPS

De productiecapaciteit maximaal benutten en ongeplande downtime vermijden is essentieel voor elke eiwitproducent, en de tools in huis hebben om dit te realiseren kan zowel gemoedsrust als winstverhoging opleveren. Dit was zeker het geval voor de Zweedse gehaktballenproducent Öresundschark AB, die de voordelen van de keuze voor JBT's innovatieve Industrial Internet of Things performance optimalisatie platform, iOPS®, voor zijn bedrijf heeft opgetekend.

Öresundschark AB heeft twee jaar geleden zijn Frigoscandia-vriezer aangesloten op iOPS. Sindsdien is de bezettingsgraad aanzienlijk toegenomen en is het leven van productie- en onderhoudsmanager Johan Rulander een stuk eenvoudiger geworden. Doordat de machines zijn aangesloten, kan Rulander versleten onderdelen of potentiële problemen controleren en opsporen voordat het problemen worden, waardoor hij de algehele efficiëntie van zijn activiteiten kan verbeteren en ongeplande stilstand kan voorkomen. 

20201125_105241_Johan Rulander_Oresundschark

Öresundschark's Johan Rulander met het JBT iOPS platform

Bovendien kan Rulander nu snel problemen oplossen en gemakkelijk ondersteuning op afstand bieden aan zijn productieteam wanneer dat nodig is. machine- en systeemgegevens in real-time via een app op zijn mobiele telefoon. "Ik kan het probleem snel identificeren door de alarmen te controleren en advies geven over hoe het te verhelpen zonder dat ik hoef te laten vallen waar ik mee bezig ben en me naar de productie hoef te haasten om het probleem persoonlijk op te lossen", zegt hij. "Dit geeft zowel mij als het team gemoedsrust, en ze zijn niet zo terughoudend om me te bellen en te vragen wanneer er problemen ontstaan en ik ben gerustgesteld dat de productie soepel zal verlopen zonder mijn aanwezigheid." 

Nieuwe methoden
JBT iOPS® heeft voor Öresundschark geleid tot een volledig nieuwe manier van productie- en machineonderhoudsplanning via voorspellende gegevens, aldus Rulander, die regelmatig de live datafeed op zijn telefoon raadpleegt. "Ik controleer hoe de machine heeft gedraaid tijdens de late shifts en ik kan schoonmaakstops zien en de droogtijd inschatten om te weten wanneer ik 's ochtends de productie weer kan opstarten", legt hij uit. 

iOPS maakt aangesloten apparatuur en bedrijfsbewaking mogelijk en biedt levensmiddelenfabrikanten nieuwe en unieke mogelijkheden om duurzame en winstgevende groei te waarborgen door middel van inzichten en proactieve acties die voorheen niet op een winstgevende manier konden worden gerealiseerd.

"Ik houd de luchttemperaturen in de vriezer in de gaten en als die langere tijd hoog oplopen, plannen we extra ontdooiprogramma's om de bedrijfstijd te maximaliseren," vervolgt Rulander. "Na verloop van tijd slijt en overrekt de vriesband en met inductieve sensoren kan ik dit in de gaten houden en onderhoudsstops plannen wanneer ik dat wil, en tijdig bijsturen voordat er problemen ontstaan."

JBT-iOPS-767x421-A

Elk voedselverwerkend bedrijf weet dat de sleutel tot een succesvol en winstgevend bedrijf ligt in het ongestoord laten draaien van de productie. Elk extra uur productie staat gelijk aan winst en geld in de zak.

"We draaien in een hoog tempo en in bepaalde periodes produceren we zeven dagen per week, dus op die momenten is er geen ruimte voor stilstand," zegt Rulander. "Tijdig onderhoud en het proactief vervangen van onderdelen voordat ze stuk gaan, speelt een grote rol bij het minimaliseren van stilstand en het besparen van geld." 

Over Öresundschark
Öresundschark AB is een zeer gewaardeerde partner van JBT sinds de verhuizing naar Malmö, Zweden in 1999. Öresundschark is een lokaal familiebedrijf, opgericht in 1997. De hoogwaardige producten van Öresundschark zijn bekroond met het EU Ecolabel, een teken van uitmuntendheid op milieugebied. Zij produceren een breed scala aan vleeslappen, kip- en gehaktballen en leveren aan de grootste convenience retailers in de hele regio. Er werken ongeveer 30 werknemers bij Öresundschark AB en hun productiebedrijf produceert jaarlijks 5.000 ton gebakken, bevroren en gekoelde producten, die allemaal met JBT-apparatuur worden verwerkt. 

Öresundschark wil zijn productportfolio uitbreiden met vegetarische alternatieven en de productiviteit opdrijven tot een jaarlijkse productie van 8.000 ton. "JBT ́s iOPS zal ons helpen deze doelstellingen sneller te bereiken door ons in staat te stellen onze productie langer en efficiënter te laten draaien," voegt Rulander toe. 

Ga voor meer informatie over Öresundschark AB naar: oresundschark.se

Meer informatie over JBT iOPS