Leestijd: 2 min -

JBT Wolf-Tec IMAX injectienaalden

Ga naar een willekeurige supermarkt of delicatessenwinkel om een vleesproduct te kopen, of dat nu hammen, kip of steaks zijn, en de verwachting is een verse, smaakvolle eetervaring, maar achter dat product zit heel wat technologie; veel van het beste van JBT. Injectiesystemen, die meestal gebruikt worden om pekel aan vlees toe te voegen, zijn een belangrijk element van de vleesverwerkingsketen, waarbij voedselveiligheid en effectiviteit cruciaal zijn voor het succes ervan.

JBT injectiesystemen zijn toonaangevend in het gecontroleerd injecteren van vlees met of zonder been, en beschikken over een malsere kop voor vlees zonder been. 

Voor de pluimvee-industrie zijn de MEPSCO ULTRACAT, Junior ULTRACAT en Injector & Tenderizer met dubbele kop een uniforme verdeling, de beste vochtretentie en een superieure stuk-tot-stuk nauwkeurigheid in vergelijking met concurrerende systemen. Ondertussen, Schröder/Wolf-tec IMAX injectoren, ontworpen en vervaardigd met Duitse precisie, zijn de industriestandaard geworden voor prestaties, consistentie en betrouwbaarheid voor injectie met en zonder botten, en marineren, voor vleeswaren en gevogelte. 

"De injectienaalden worden gebruikt om vloeistof terug in het vlees te brengen omdat je wilt dat het sappig is alsof het vers is", legt JBT Customer Care Business Development Manager, Humberto Hernandez, uit. "Je stopt het vlees in het ene uiteinde, stelt de naalden op - tot 750 tegelijk - en er is een pomp die pekel injecteert om smaak toe te voegen." Dit kan alles omvatten, van hammen, bacons en briskets tot kippenborsten, hele kippen en steaks, vervolgt Hernandez; in feite zowat elk vleesproduct dat in een delicatessenzaak te vinden is.

Veiligheid eerst
Bij het injecteren van vloeistoffen in zowel vleesproducten met als zonder been is voedselveiligheid natuurlijk van het grootste belang, vooral gezien het immense gevaar dat gebroken naalddelen kunnen vormen. In het geval van JBT-injectiesystemen worden de naalden gesmolten en aan de machine bevestigd met behulp van gehard staal voor extra sterkte en weerstand. 

"Bij sommige concurrenten zijn de naalden gewoon gelast, wat het risico inhoudt dat ze afbreken en later veel problemen kan opleveren, niet alleen wat de reputatie van het bedrijf betreft, maar ook wat de voedselveiligheid betreft," waarschuwt Hernandez. 

"De belangrijkste voordelen van het gebruik van dit systeem is dat het smaak geeft door vloeistof aan de producten toe te voegen. Op het veilige moment is het eenvoudig en veilig omdat de JBT Injectienaalden hoogwaardig, gehard staal gebruiken dat niet afbreekt tijdens het proces."

Hernandez schat dat 60-70% van het vlees dat via de supermarkt wordt verkocht, met pekel wordt geïnjecteerd. De rest wordt getrommeld of gemasseerd; ook oplossingen die JBT aanbiedt.

KLIK HIER voor meer informatie over JBT Injection Equipment