Leestijd: 2 min -
https://www.youtube.com/embed/M–oW3hpWcw

Eiwitverwerkers in heel Europa - en zelfs wereldwijd - zijn de afgelopen 12 maanden geconfronteerd met een enorme inflatiedruk, waarbij de stijgende grondstof- en inputkosten een grote uitdaging vormen voor voedingsbedrijven; een uitdaging die nauwelijks wordt verlicht door de verwachting van de consument van lage prijzen. Geconfronteerd met dergelijke uitdagingen worden veel verwerkers gedwongen om ofwel hun prijzen te verhogen ofwel hun kosten te verlagen, maar JBT DSI biedt een derde optie die voor veel bedrijven in de sector een oplossing kan bieden.

DSI™ Waterstraal-portioneringssystemen bieden een bewezen middel om aanzienlijke arbeidsbesparingen te realiseren en tegelijkertijd de productiviteit te verhogen en de opbrengst te verbeteren, en dat alles met behulp van water.

DSI Waterjet Portioning Systems, een wereldwijd succesverhaal, zijn ideaal voor het snel, effectief en geautomatiseerd portioneren van gevogelte, vlees of zeevruchten, met een superieure opbrengst als resultaat. Het systeem is even doeltreffend in het produceren van porties, nuggets of brokken, vetvrije producten of repen, en kan snel van toepassing veranderen met een druk op de knop.

 

Winst optimaliseren
Hoe werkt het? Elk stuk gevogelte of vlees dat het DSI-systeem binnenkomt, wordt individueel gescand om vet te lokaliseren en vorm, dikte, gewicht en andere kenmerken te bepalen. De exclusieve DSI Q-LINK™ portioneringssoftware optimaliseert vervolgens de snijstrategie voor elk stuk rauw product, voordat computergestuurde hogedrukwaterjets complexe snijvormen genereren die elk stuk zo waardevol mogelijk maken om de winst te maximaliseren.

Ongelooflijke flexibiliteit
"Het enorme voordeel van DSI is dat klanten door het installeren van een waterstraal-portioneringssysteem kunnen besparen op de inzet van tot wel 50 personen op een lijn", legt Niels Buengeler, Area Sales Manager voor JBT DSI in Europa, uit. "Dit is vooral belangrijk nu veel bedrijven in Europa op zoek zijn naar arbeidsbesparing en meer rendement door te investeren in automatisering.

"Het DSI-waterstraalsysteem scant een product wanneer het binnenkomt, berekent het snijpatroon, past het aan op basis van de scan en snijdt op basis van die berekening. Dit is echt een superieure technologie in vergelijking met veel van wat eerder op de markt beschikbaar was." 

Ook het vermelden waard, vervolgt hij, is de ongelooflijke flexibiliteit die het DSI waterstraalsysteem biedt. Met behulp van ingebouwde portioneringssoftware kan de apparatuur retail cuts produceren en vet wegsnijden met bewezen bandsnelheden tot 30 meter per minuut. De technologie, die doorgaans twee procentpunten meer rendement oplevert, is nu opgenomen in meer dan 500 geïnstalleerde JBT-eenheden.

Voor klanten die de technologie zelf willen uitproberen, voegt Buengeler toe dat tests op maat met DSI™ Waterjet Systemen beschikbaar zijn in het JBT Voedingsmiddelentechnologiecentrum voor Proteïne in Helsingborg, Zweden. 

Meer informatie over DSI™ waterstraal-portioneringssystemen