Leestijd: 4 min -

JBT alco's Business Development Manager, Thomas Kleine-Ausberg, vertelt hoe alco onlangs een megaproductielijn in gebruik nam voor een klant in Zuidoost-Azië als antwoord op de groeiende vraag naar gezonde, gemakkelijke voeding. De lijn is bijna 34 meter lang en kan 1000 kilo kip per uur verwerken.

Consumenten wereldwijd worden zich steeds meer bewust van het belang van gezonde en natuurlijke ingrediënten in alledaagse voedingsmiddelen en dit bewustzijn komt al jaren tot uiting in wereldwijde trends zoals alternatieve eiwitbronnen of vleesproducten met minder vet. Sinds 1977 ontwikkelt alco machines van hoge kwaliteit, complete proceslijnen en oplossingen op maat voor de productie van voedingsmiddelen en is nu, als onderdeel van de JBT corporation, met veel succes vertegenwoordigd op de wereldwijde markt voor de voedingsmiddelenindustrie met lijnen voor de verwerking en bereiding van gemaksvoedsel.

Over de hele wereld

Ultramoderne machines van alco produceren op elk continent zowel klassieke als nieuwe, innovatieve voedingsproducten van alternatieve eiwitten, groenten, kaas, vis of vlees. Het wereldwijde bereik van alco werd in 2021 geïllustreerd toen een grote voedingsmiddelenindustriegroep uit Indonesië, die meer dan 11.000 kilometer verwijderd is van de Duitse productielocatie van alco, zijn productiecapaciteit uitbreidde met behulp van een convenience-lijn van alco. De fabrikant vult de schappen van grote Indonesische supermarktketens zoals Hero, Bromo Swalayan en Transmart met kant-en-klare kipnuggets, hamburgerpasteitjes en andere gevogelteproducten.

Een lijn van meer dan 30 meter lang

Naast een vormmachine AFM en een coatinglijn omvat de individueel samengestelde convenience-lijn ook een continue friteuse en een Pro-serie spiraaloven. De lijn heeft een totale lengte van 33,9 meter en een capaciteit van 1000 kilo per uur.

De overeenkomst kwam tot stand na een bezoek van de klant aan Alco's centrum voor levensmiddelentechnologie in Bad Iburg, Duitsland. Hier is alles te vinden wat nodig is voor een productspecifieke praktijktest op originele machines op productieschaal - onder realistische omstandigheden en onder toezicht van de applicatie-ingenieurs en productadviseurs van alco. Alco's knowhow in de productie van machines voor hoogwaardige voedingsmiddelen is het resultaat van jarenlange ervaring, een constante uitwisseling van ideeën met onze klanten en voortdurende ontwikkeling.

Maar een producttest alleen is nog maar het begin van het proces. De interactie tussen product en machine moest na planning, constructie, levering en eindassemblage ook 11.000 kilometer verderop soepel functioneren. Alco overwon echter de vele logistieke uitdagingen om een lijn op te zetten die vandaag de dag in een volledig geautomatiseerd proces talloze pluimveeproducten produceert voor de regio Zuidoost-Azië.

Effectieve werking

Hoe werkt het systeem? De productie is grofweg verdeeld in vier opeenvolgende processtappen. Beginnend met het vormen van kipnuggets, chicken bites of zelfs pasteitjes, biedt de AFM vormmachine de klant talloze mogelijkheden.

Individuele vormplaten maken productvormen in 2D, 2,5D en ook 3D structuren mogelijk. Het grote voordeel van de vormmachine AFM is de snelle en soepele omschakeling van de vormplaten en dus ook van de productlijn. De gebruiker profiteert van minimale stilstandtijden, vereenvoudigde reinigingsprocessen en een dienovereenkomstig geoptimaliseerde kosten-batenverhouding.

In de volgende stap wordt de voorverdeler ABM PRO een dunne laag bloem op de gevogelteproducten. Dit tussenproces heeft een enorme invloed op de optimale houdbaarheid van het daaropvolgende beslag en de perfecte coating van het product. Het gewenste dunne of dikke beslag en de fijne of grove broodkruimels worden vervolgens via de beslag- en paneermachines aangebracht.

Extra technische toepassingen zoals afblaassystemen, trilplaten en aandrukrollen voorkomen overtollige applicatiehoeveelheden en masseren de breading stevig in het product. Het overtollige medium wordt continu teruggevoerd naar het coatingcircuit in een speciaal mediumretoursysteem om middelen te besparen.

De verder ontwikkelde coatinglijn is standaard uitgerust met roestvrijstalen motoren, een intuïtieve PLC-besturing via een aanraakscherm met receptbeheer en bandsnelheden van 2 tot 21 meter per minuut. In de voorlaatste stap wordt het gevogelteproduct ideaal gefrituurd in de friteuse AGF PRO in minder dan 35 seconden over een lengte van zes meter en procestemperaturen tot 200°C.

Gelijkmatige bruining in de spiraaloven

Tot slot is koken in de spiraaloven ASH PRO de laatste hand aan de producten. Hier wordt, dankzij het spiraalontwerp, een kookzone van 42 m² voorzien in de kleinst mogelijke ruimte. Twee krachtige ventilatoren zorgen voor een optimale luchtstroom en temperatuurverdeling in de spiraaloven en garanderen een gelijkmatige bruining van het product aan alle kanten. De kipnuggets en chicken bites zijn volledig gegaard in de spiraaloven binnen zeven tot negen minuten, waarbij de gewenste kerntemperatuur van 80°C wordt bereikt.

Met specifieke voedingsmachines van alco besparen bedrijven niet alleen kostbare werktijd en kosten, maar zorgen ze ook altijd voor een constant hoge kwaliteitsnorm.

LEES MEER over JBT alco-oplossingen