Leestijd: 2 min -

Op zoek naar een gezondere manier om producten te frituren? Het Dry-Fry systeem van JBT biedt een innovatieve, gezondere manier van frituren die een 'net gebakken' smaak en uiterlijk behoudt, maar waarbij tot 50% minder olie kan worden gebruikt dan bij frituren. Met de Dry-Fry kunnen verwerkers ook gezondere oliën gebruiken, zoals olijfolie, waarvan de gezonde eigenschappen verloren zouden gaan bij hoge temperaturen.

De Dry-Fry is ontwikkeld voor het bakken van gepaneerde producten, gehaktballen, plantaardig en vegetarisch voedsel. De Dry-Fry geeft klanten controle over de olieabsorptie en elimineert de olieresten en oxidatie die typisch zijn voor frituren. Het resultaat is gezonder voedsel dat smaakt en eruitziet als de beste gefrituurde producten zonder de negatieve gezondheidsaspecten.

"Met het Dry-Fry systeem kun je de hoeveelheid olie controleren die op een product wordt aangebracht, terwijl je dat niet kunt doen als je vis, kip of groenten frituurt", legt Marcelo Scharlack uit, Regional Solutions Manager bij JBT in Europa, die zegt dat de olie-inhoud meestal de helft of zelfs minder dan de helft is van die van een conventionele friteuse.

Binnenlandse groei

De aantrekkingskracht van de Dry-Fry is versterkt door een enorme groei in huishoudelijke Air Fryers (de commerciële benaming voor dezelfde technologie bij thuisgebruik). Volgens prijsvergelijkingssite Price Runner groeide de verkoop van air fryers in 2022 met bijna 3000% ten opzichte van het jaar ervoor.

Bart Kivits, JBT's Manager for Coating and Cooking Application, zegt dat hoewel het gebruik tijdens de pandemie versnelde, de groei van de markt al gaande was voordat de pandemie begon. "Een belangrijke drijfveer was het vetarme gebruik", legt hij uit.

Aanzienlijke voordelen

"Met Dry-Fry kun je oliën gebruiken die gevoeliger zijn voor hitte en hoef je je geen zorgen te maken dat de heilzame eigenschappen van de olie verloren gaan als je de hitte hoger zet," vervolgt Scharlack. "Dit komt omdat de Dry Fry oliën op kamertemperatuur kan gebruiken in plaats van hete olie, waardoor de eigenschappen van de olie intact blijven."

Dry-Fry, legt Scharlack uit, stelt verwerkers ook in staat om eenvoudig reiniging uit te voeren na elke frituurcyclus, wat betekent dat er geen gevaar is dat er olie achter blijft in de frituur. "Je bepaalt zelf hoeveel olie er in het systeem gaat, dus er wordt geen overtollige olie weggegooid," zegt hij.

Scharlack stelt dat de Dry-Fry in feite nabootst wat consumenten thuis doen wanneer ze een product in de oven bakken met een kleine hoeveelheid olie. Maar hij zegt dat Dry-Fry verwerkers ook een kans biedt om te profiteren van een geheel nieuwe productniche: gefrituurde producten die lekker smaken, maar dan met de helft minder vet.

MEER WETEN over het Dry-Fry systeem