Leestijd: 3 min -

[wpvideo H0JFvDvZ]


JBT's Frigoscandia FLoFREEZE IQF vriezer is een baanbrekende technologie op het gebied van individueel invriezen van groenten, fruit, vis en andere producten, die in de voorhoede van de industrie blijft, dankzij de veelzijdigheid en het vermogen om echte fluïdisatie te leveren.
Stefan Paulsson, JBT's Director of Value Stream & Global Product Line for Cooking & Linear Freezers, legt uit hoe het systeem is ontstaan en waarom het nog steeds even relevant is.

Het ontstaan van FLoFREEZE kan worden teruggevoerd tot het begin van Frigoscandia zelf, het in Helsingborg, Zweden gevestigde bedrijf - nu onderdeel van JBT - dat nauw samenwerkte met een reeds lang bestaand diepvriesmerk, eveneens gevestigd in Zuid-Zweden.

Frigoscandia ontwikkelde samen met het levensmiddelenmerk het eerste apparaat dat later FLoFREEZE werd, want als je in de jaren vijftig en zestig een pak diepvriesgroenten uit de koelkast haalde, kreeg je een bevroren baksteen. Je kon niet een bepaalde hoeveelheid eruit halen, je moest alles eruit halen en in kokend water doen. Dus wilde men de producten afzonderlijk kunnen invriezen, en zo werd de Individual Quick Freezer (IQF) voor diepvriesproducten ontwikkeld.

jbt_peas.jpg

Dit werd bereikt door ervoor te zorgen dat de producten voortdurend bewegen wanneer je ze invriest, zodat ze niet aan elkaar kleven. Aan het einde van het proces heb je een product dat individueel bevroren is en dan doe je het in een doos en stuur je het naar je klant, die er dan gewoon uit kan gieten hoeveel hij wil. De FLoFREEZE is gebaseerd op het fluïdisatieprincipe waarbij de producten zich gedragen als een vloeistof en in feite door de vriezer zweven. Dit zorgt voor een perfecte scheiding van de producten en een hoge vriesefficiëntie.

Hoe FLoFREEZE werkt
In dit assortiment hebben we twee verschillende producttypes - de FLoFREEZE A en FLoFREEZE M. De FLoFREEZE A richt zich op kleinere hoeveelheden fruit en groenten, van één ton per uur tot zes. De FLoFREEZE M verwerkt grotere hoeveelheden, helemaal tot 18 ton per uur (als we het hier over tonnen hebben, hebben we het altijd over erwten - hoeveel ton erwten je kunt doen en dan wordt het vertaald naar het betreffende product).

jbt_berries-1.jpg

Maar een goed begrip van de werking van de FLoFREEZE levert een perfect resultaat op. De FLoFREEZE levert echte fluïdisatie, en dat is de sleutel tot een optimale productkwaliteit.

Wij doen dit op twee manieren: pulsatie van het product, zodat de luchtstroom door de band in de productzone komt en het product op en neer beweegt; en dan door heen en weer bewegen van de band om de horizontale scheiding van het product te krijgen - zo krijgen we echte fluïdisatie.

Het doel hier is dat we de producten invriezen in hun natuurlijke staat. We willen geen aardbeien vernietigen. Het is heel belangrijk dat ze eruit komen zoals we ze erin gedaan hebben, zodat je de hoogste productkwaliteit krijgt.

Een van de goede dingen van FLoFREEZE is dat het zeer goed is voor een verscheidenheid aan producten. Hij kan een groot aantal producten aan - alle groenten, van wortelen en aardappelen tot uien en knoflook, zacht fruit, sardines en zelfs mozzarella kaas.

FloFreeze-A

De JBT Frigoscandia FLoFREEZE

Extra functies
De FLoFREEZE is voortdurend verbeterd en bijgewerkt, en een voorbeeld daarvan is een Refreezing Belt die is toegevoegd voor het glaceren. Meestal wordt dit toegepast op broccoli, waar glazuur wordt gebruikt om het product te beschermen, waarbij na het invriezen water wordt toegevoegd en vervolgens opnieuw wordt ingevroren om het glazuureffect toe te voegen.

Met een product dat nat is wanneer het in de vriezer komt, ontstaat er veel ijsvorming in uw machine, zodat u na acht of tien uur echt moet beginnen met ontdooien. Maar met de FLoFREEZE hebben we een ADF (Air Defrost) die ijs uit de spoel blaast, zodat je je productietijd kunt verlengen. In 2018 hebben we voor de FLoFREEZE M ook de functie Sequential Defrost (SD) geïntroduceerd, die voorziet in een extra verdamper, zodat u, wanneer een verdamper met ijs is geblokkeerd, de andere kunt inschakelen, zodat u de verdamper die is geblokkeerd kunt ontdooien en zo de productietijd kunt verlengen.

Lees meer over de JBT Frigoscandia FLoFREEZE