Leestijd: 3 min -

swistick-fast-casing-changes-looper

Onderhoudswerkzaamheden en -kosten tot een minimum beperken - en dus waar mogelijk stilstand vermijden - is een belangrijke doelstelling van de meeste vleesverwerkers, maar voor velen is het vaak onvermijdelijk. De introductie van een reeks nieuwe en verbeterde oplossingen van JBT TIPPER TIE, een wereldwijde leverancier van verwerkings- en clipverpakkingsmachines, helpt echter te bereiken wat voorheen onbereikbaar werd geacht - een drastische verlaging van de onderhoudskosten dankzij een ontwerp dat zich richt op automatische en technische innovaties.

Zoals Jörg Nold, Tipper Tie's Director of Sales voor EMEA en APAC, uitlegt, levert een reeks oplossingen die het in Duitsland gevestigde bedrijf de afgelopen twee jaar heeft geïntroduceerd tastbare besparingen en efficiëntie op - zowel in geld als in tijd. TIPPER TIE-apparatuur helpt de kosten voor onderhoud en reserveonderdelen te verlagen, voornamelijk dankzij het innovatieve ontwerp van Tipper Tie.

[vimeo 220155753 w=640 h=360]

Verbeterde oplossingen
Een van de meest recente voorbeelden is Tipper Tie's SVU6800 automatische tondeuse, dat speciaal is ontwikkeld voor grote diameters en snijproducten. Het systeem, dat als prototype te zien was op de recente IFFA 2019-beurs in Frankfurt, Duitsland, en dat eind 2019 op de markt moet komen, bevat een aantal technische verbeteringen. Maar in de kern behoudt het de reputatie van de SV-lijn op het gebied van kracht, snelheid en veelzijdigheid en kan het alle soorten worst knippen met snelheden tot 65 porties per minuut.

product-categorie-lijst-swistick

Tipper Tie's SwiStick ophangsysteem

Hygiëne
Een andere verbetering is die van TIPPER TIE's SwiStick ophangsysteem voor opgehangen producten, dat gedeeltelijk opnieuw is ontworpen om direct menselijk contact overbodig te maken, waardoor het gevaar van bacteriële besmetting verder wordt beperkt. Het systeem automatiseert volledig het ophangen en afknippen van worsten met snelheden tot 100 lussen per minuut.

"We zien een veel grotere vraag naar automatische ophanglijnen op de markt, omdat de automatisering betekent dat werknemers niet in direct contact hoeven te komen met het vlees," zegt Nold.

[vimeo 220363874 w=640 h=360]

"Je hoeft de worsten niet te hanteren om de lussen op een rookstok te plaatsen, de lussen te rijgen of de worsten te snijden, wat betekent dat verwerkers bacteriële besmetting van buitenaf kunnen vermijden."

Een extra pluspunt is minder fysieke stress voor de werknemers, vervolgt Nold. Het systeem verbetert niet alleen de hygiëne en de ergonomie, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, omdat er maar één operator nodig is om een lijn te overzien, en een productiviteitsstijging tot 25% door een betere benutting van de rookstok, en dus van de rekken, de rokerij of de droogkamers. "Dit is een enorme besparing en productiviteitstoename," voegt Hold eraan toe.

Technologische innovaties
Ook de TC4357, die de TC4356 vervangt, is een nieuw model van TIPPER TIE's succesvolle Automatic Single Clipper voor het vullen van rauwe en gebroeide worst, gesneden en gevormde producten, gekookte ham en geperst vlees in vezel- of kunstdarmen. In dit geval beschikt het nieuwe ontwerp over een volledig nieuw touch-screen en verbeterde elektrische componenten, waaronder een microprocessor die de aandrijving bestuurt en een elektronisch geheugen, waardoor gestructureerde productrecepten kunnen worden aangemaakt voor snelle omschakelingen en telkens herhaalbare resultaten.

Meer informatie over JBT TIPPER TIE oplossingen