Leestijd: 3 min -

Naarmate de levensmiddelentechnologieën en -oplossingen zijn verbeterd, zijn ook de koopgewoonten van de consument geëvolueerd, met een toenemende nadruk op kant-en-klare maaltijden. Het hanteren van dergelijke kant-en-klare, ongekookte voedingsmiddelen tijdens het invriezen brengt echter risico's met zich mee, zoals het voorkomen van gevaarlijke bacterie-uitbraken. De bescherming van de gezondheid van de eindconsument en de merkreputatie was de sleutel tot de ontwikkeling van nieuwe invriesoplossingen van JBT, die gericht zijn op het elimineren van mogelijke bacteriegroei.

Mogelijk dodelijke bacteriën, zoals listeria, die ernstige gezondheidscrises veroorzaken, kunnen ertoe leiden dat fabrieken - voorgoed - worden gesloten. Zelfs als dit niet gebeurt, kan de schade die aan de zorgvuldig opgebouwde reputatie van een merk kan worden toegebracht aanzienlijk zijn, laat staan dat een door voedsel overgedragen noodsituatie consumenten - zowel volwassenen als kinderen - in gevaar kan brengen.

JBT's unieke, hygiënische oplossing combineert desinfectie met hete stoom sanering en innovatieve Volledig gelaste behuizingen (FWE)een hygiënisch ontwerp dat het risico op biofilm en microbiologische groei in een vrieseenheid wegneemt. "Stoomsanering werkt het best met volledig gelaste behuizingen, aangezien normaal gebalsemde panelen de hitte niet kunnen verdragen", legt JBT's R&D Manager Christopher Fogelqvist uit. "Scheuren, versleten onderdelen, krassen - allemaal defecte punten - zijn plaatsen waar voedsel kan worden gevangen en bacteriën kunnen groeien. Het enige doel is ervoor te zorgen dat er geen besmetting plaatsvindt die de gezondheid van de consument kan schaden."

fullyweldedclsoure_flofreeze_logo_1

Hygiene by design
Aangeboden in het hele gamma van JBT. Frigoscandia assortiment vriesapparatuurEen indicatie van het succes van FWE en de trend naar de kant-en-klare markt is het feit dat de offerteaanvragen voor de technologie in 2020 zijn verdubbeld. "Bij het ontwerpen van vriesoppervlakken willen we spleten vermijden omdat bacteriën daar kunnen binnendringen", zegt Fogelqvist. "Het assortiment vriesapparatuur van JBT is ontworpen met open profielen, aflopende en geminimaliseerde overlappende oppervlakken, zodat je bij het spoelen van de vriezer tijdens het schoonmaken geen verborgen oppervlakken hebt met risico op bacteriegroei."

Fogelqvist zegt dat JBT dit bereikt door overlappende oppervlakken en bevestigingen te minimaliseren, door gebruik te maken van lassen om vriezers te leveren die hygiënisch zijn door het ontwerp tot in de kleinste onderdelen van de machine. "De FWE is ontworpen om een effectieve en efficiënte reiniging gedurende de levensduur van de apparatuur te garanderen," voegt hij eraan toe.

jbt-gc70

De JBT Frigoscandia GC70 heeft een volledig gelaste behuizing.

Groter bewustzijn
Door de groei in de categorie kant-en-klaarmaaltijden is de voedingsindustrie zich meer bewust geworden van het risico van bacteriën. "Consumenten eten nu meer verse diepvriesproducten rechtstreeks uit de verpakking. Dit is een grote gedragsverandering," zegt Fogelqvist. "Bij min 40C vertraagt de groei van bacteriën. Het probleem is dat wanneer het systeem wordt ontdooid, de bacteriën weer gaan groeien, dus een schone machine is cruciaal."

Langere levensduur
Het FWE-ontwerp maakt echter niet alleen stoomreiniging mogelijk en zorgt voor bescherming tegen bacteriegroei. Het ontwerp heeft een veel langere levensduur dan traditionele behuizingen, met een veel grotere bestendigheid tegen reinigingsmiddelen en temperatuurschommelingen. Het volledig gelaste JBT-ontwerp beschermt ook tegen het binnendringen van water in de voegen of scheuren die bevriezing kunnen veroorzaken. Het vervangen van een behuizing is duur, complex en kost tijd, waardoor productie-uren verloren gaan, wat elke klant zoveel mogelijk wil vermijden.

"De markt voor volledig gelaste behuizingen groeit zeer snel door de toename van RTE-voedingsmiddelen en in combinatie met effectieve stoomzuivering en een goed, hygiënisch ontwerp is het de beste investering voor de bescherming van de gezondheid van de eindconsument en de fabrieken van voedselproducenten," voegt Fogelqvist toe. "JBT's ontwerp met een volledig gelaste binnen- en buitenkant, in combinatie met spanningsvrije verbindingen en een superieure interne hygiëne, zal een duurzame oplossing bieden voor de zwaarste voedselproducenten gedurende de volledige levenscyclus van de apparatuur. JBT streeft altijd naar slimheid in ons ontwerp."

LEES MEER over de volledig gelaste Frigoscandia diepvriesuitrusting