Leestijd: 2 min -

Rauw pluimvee en vlees kunnen tot de meest uitdagende producten behoren als het gaat om voedselverwerking, vooral als het gaat om het bereiken van uniforme gewichten terwijl tegelijkertijd de hoogste niveaus van hygiëne en voedselveiligheid worden gewaarborgd. JBT's VAC CAT Product Metering System is een oplossing die speciaal is ontwikkeld voor het uniform voeren en doseren van deze producten, inclusief innovaties om productschade te minimaliseren en de hoogste kwaliteit te garanderen. 

Meting op gewicht is een belangrijk kenmerk van de VAC CAT en kan effectief worden toegepast op producten die notoir moeilijk te hanteren zijn, van gemarineerde kippenvleugels tot borstfilets en tenders. Cruciaal is dat het systeem de hoogste kwaliteit en voorzichtige productbehandeling garandeert door een combinatie van het elimineren van kleppen en scherpe randen, en door te pompen op een lagere snelheid - hoewel nog steeds met hoge capaciteit - dan andere vacuümmethoden.

Consistente stroom
Volgens Dustan Atkinson, General Manager voor producten uit het primaire segment bij JBT. JBT/CATlevert het systeem een consistente en betrouwbare stroom van producten over de breedte van een transportband door het samenbrengen van een vacuümpomp met scheiding op basis van dichtheid, transportleidingen, dubbele hopperdosering met laadcellen, een Product Distribution System (PDS) en een afvoerband.

"De belangrijkste producten die door de VAC CAT worden vervoerd zijn borstvlees, filets, tenders en gesegmenteerde vleugels - meestal in een marinade - die uit een trechter worden gehaald, in een vacuümbuis worden gezogen, worden uitgemeten en op een transportband worden gedropt," legt Atkinson uit. 

Zeer nauwkeurig
De VAC CAT heeft een zeer nauwkeurig dubbel weegsysteem voor een consistent productgewicht, en een roestvrijstalen constructie voor effectieve hygiëne. Belangrijk is dat het pond-per-uur-systeem van de VAC CAT helpt een gestage productstroom te handhaven met een optimale snelheid. "Als het product met 10.000 pond per uur in een typisch systeem wordt ingevoerd, bestaat het gevaar dat als het langzamer gaat, alles te gaar wordt, of als het te snel gaat, komt het er rauw en ondergaar uit, en kun je het niet verkopen," zegt Atkinson. "De VAC CAT helpt je precies te bepalen hoeveel kilo je door een bepaalde vriezer of kookplaat moet voeren om de ingestelde parameters te handhaven en optimaal te functioneren." 

Het Product Distribution System (PDS) ontvangt het product van de VAC CAT en doseert het - over een reeks rollen die in snelheid toenemen om het product stroomafwaarts te helpen scheiden - op de bestaande band van de klant. Door dit doseersysteem kan de klant een gelijkmatigere productstroom bereiken en de behoefte aan extra personeel voor de invoer in een vriezer of friteuse verminderen, aldus Atkinson.

MEER LEREN over de JBT VAC CAT