Leestijd: 3 min -

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de april 2022 editie van FoodChain Magazine.

De eiwitverwerkers van vandaag hebben te maken met de perfecte storm. De druk van de consument om gezonder te eten en milieuvriendelijker te produceren wordt steeds groter, terwijl de energiekosten stijgen. Torbjörn Persson, JBT's Director of Value Stream & Global Product Line for Spiral Freezers, schetst hoe JBT eiwitbedrijven kan helpen deze uitdaging aan te gaan. 

Het maximaliseren van de opbrengst, het minimaliseren van afval en het verlengen van de houdbaarheid van producten is niet alleen positief vanuit het oogpunt van duurzaamheid, het is ook financieel verstandig, waardoor het steeds belangrijker wordt in de wereldwijde voedingsindustrie. Dit is de gedachte achter een reeks interne en externe initiatieven gelanceerd door JBT gericht op een deel van de langetermijnoplossing voor de industrie, die in 2021 werd erkend met de Bronze Sustainability Medal van EcoVadis.

In een tijdperk van stijgende bevolkingen en toenemende druk op het wereldwijde voedsel- en landbouwsysteem zijn praktische oplossingen dringend nodig om producenten en verwerkers te helpen beter gebruik te maken van 's werelds kostbare hulpbronnen. Als antwoord op de uitdagingen heeft JBT ambitieuze duurzaamheidsinitiatieven gelanceerd om samen met klanten te werken aan een efficiëntere voedingsindustrie wereldwijd.

Naast andere prestaties stelde JBT in 2010 een doel om de energie-intensiteit met 25% te verminderen tegen het jaar 2020 via een partnerschap met het Better Plants Program van het Amerikaanse ministerie van Energie. JBT heeft de doelstelling in 2019 niet alleen gehaald, maar zelfs overtroffen; de energie-intensiteit van de Amerikaanse activiteiten is met 31% verminderd en wereldwijd met 28%.

De inspanningen van JBT blijven echter niet beperkt tot Noord-Amerika. De interesse om duurzamer te worden in combinatie met de noodzaak om energiebesparingen te realiseren is de afgelopen jaren in het Verenigd Koninkrijk en in heel Europa aanzienlijk toegenomen, zowel onder consumenten als onder verwerkers.

Direct op het net aansluiten: de Stein elektrische TwinDrum Spiraaloven

Een uitstekend voorbeeld hiervan is de nieuwe, elektrische Stein TwinDrum™ spiraaloveneen oplossing die verwerkers de mogelijkheid biedt om koolstofvrije productie te leveren via duurzame energiebronnen. In tegenstelling tot eerdere versies, betekent het ontwerp van de elektrische TwinDrum dat klanten kunnen profiteren van innovatief koken op twee niveaus zonder te hoeven investeren in grootschalige verwarmingssystemen door de mogelijkheid om die rechtstreeks op het net wordt aangesloten en geen gebruik maakt van olie- en gasgestookte alternatieven..

De elektrische verwarming is in de machine ingebouwd, zodat deze gemakkelijk toegankelijk is voor reiniging en onderhoud, terwijl een vaste bedrading de betrouwbaarheid ten goede komt. Elektrische verwarming biedt verwerkers ook de mogelijkheid om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken die hen kunnen helpen hun milieudoelstellingen of -verplichtingen te realiseren.

De Frigoscandia GYRoCOMPACT® 70 is een nieuwe oplossing die vooruitgang biedt op het gebied van voedselveiligheid, prestaties en ruimteoptimalisatie. De GC70 is ontwikkeld op basis van de input van klanten in Europa en Noord-Amerika en bevat alle beste elementen van de bestaande GYRoCOMPACT-reeks, maar met een nieuwe focus op het bereiken van een grotere capaciteit in combinatie met een kleiner vloeroppervlak.

In feite heeft de GC70 een verhoogde capaciteit tot 20% op een kleiner oppervlak. Om zijn duurzame geloofsbrieven verder te verbeteren, is het olieverbruik van de vriezer tot 75% verminderd, terwijl systeeminnovaties zorgen voor betere prestaties en efficiëntie.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van het duurzaamheidswerk dat JBT uitvoert in zijn hele eiwitbusiness, en er liggen er nog veel meer in het verschiet in de komende maanden en jaren.

JBT neemt deel aan Verwerking van zeevruchten wereldwijd 2022 in Hal 3, Stand 3GG201 op Fira Barcelona Gran Via Venue, Barcelona, Spanje tot 28 april 2022 en op Anuga FoodTec 2022 in Hal 6.1, Stand D030 - F049 bij Koelnmesse GmbH, Keulen, Duitsland tot 29 april 2022.

KLIK HIER om ons persoonlijk te ontmoeten!