Leestijd: 3 min -

Wij zijn op een missie om onze klanten te helpen heerlijk voedsel te produceren met een lage koolstofvoetafdruk. De overgang naar plantaardige eiwitten is een van de belangrijkste manieren waarop we de milieu-impact van de voedselproductie kunnen helpen verminderen.

Vandaag de dag eten bijna één op de vier consumenten dagelijks vleesalternatieven; sommigen noemen gezondheidsvoordelen en anderen de verminderde milieu-impact als de belangrijkste drijfveren voor hun eiwitkeuze. Ook melkalternatieven hebben een hoge vlucht genomen.

Met 30 jaar ervaring in de verwerking van vleesvervangers zijn wij goed gepositioneerd om onze klanten te helpen slagen in deze groeiende markt. Veel van onze oplossingen werken even goed voor plantaardige producten als voor vlees- of zuivelproducten. In andere gevallen werken we nauw samen met onze klanten om oplossingen op maat te ontwikkelen om hen te helpen hun productie van plantaardige eiwitten en andere vleesalternatieven op te schalen.

Eiwitten op plantaardige basis

Hoewel er al vele jaren plantaardige producten op de markt zijn, heeft het segment pas de laatste jaren een hoge vlucht genomen. De stijging wordt aangedreven door een sterke gezondheids- en duurzaamheidstrend onder consumenten, die zich naar verwachting in een nog hoger tempo zal voortzetten.

In 2030 zal de wereldmarkt voor plantaardige vervangingsmiddelen naar schatting 85 miljard dollar (USD) bedragen, terwijl de vraag naar rundvlees en zuivelproducten tegen 2035 met 80-90% zal zijn gedaald¹. Tijdens de pandemie steeg de verkoop van plantaardige alternatieven voor voedsel van dierlijke oorsprong aanzienlijk².

Het ontwikkelen van een concurrerend product kan echter een uitdaging zijn. Wat zoekt de consument, en wat motiveert de keuze voor het ene product boven het andere?

Om smaken en texturen te bereiken die de consument zullen aanspreken, staan de deskundigen van JBT's Levensmiddelentechnologiecentra klaar om praktisch advies te geven. Systemen zoals de Formcook contact- en combifornuizen en Stein, Dubbele D ovens en grills, bieden effectieve oplossingen die de natuurlijke smaken in uw product verzegelen.

JBT's Spiraal, Impingement en IQF (individueel snel invriezen) oplossingen zorgen er ook voor dat er geen kwaliteits-, volume- of smaakverlies optreedt tijdens het invriesproces.

Download ons ESG-rapport Download ons rapport Toekomstige plantaardige trends

 

Partners in plantaardig eiwit

"Quorn is een vleesvervanger op basis van mycoproteïne die sinds de lancering in 1985 een enorme groei heeft doorgemaakt. We zijn er trots op samen te werken met de makers van Quorn, Marlow Foods, door de training, ondersteuning en hoogwaardige apparatuur te leveren die ze nodig hebben om de productielijnen soepel en veilig te laten draaien. We hebben deze gewaardeerde klant ook geholpen bij het behalen van zijn energiedoelstellingen.

"JBT heeft ons geholpen bij het identificeren en ontwikkelen van oplossingen, in lijn met onze duurzaamheidsdoelstellingen, rond de meest efficiënte manier om onze koelers, steamers en vriezers te laten draaien."

Mark Anderson
Hoofdingenieur, Marlow Food's Stokesley vestiging, Verenigd Koninkrijk

Celgebaseerde vleesoplossingen

Wij leveren oplossingen voor vlees en zeevruchten op celbasis om klanten te helpen de productie van dit ethisch geproduceerde voedsel op te schalen in een omgeving die voldoet aan de strenge sanitaire eisen van de biofarmaceutische industrie. Wij bieden:

  • Onze expertise en apparatuur voor robuuste mediapreparatie in een steriele omgeving, die de voedingsstoffen levert om de cellen te laten groeien.
  • State-of-the-art bioreactoren waar cellen worden gemengd met de media en gekweekt
  • Een verscheidenheid aan oplossingen om smaak- en textuurprofielen te verbeteren

 

s Werelds eerste onderzoeks- en productiecentrum voor kweekvlees

De veeteelt levert een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen, het waterverbruik, de verontreiniging en de bodemerosie. Zij vertegenwoordigt 35-40% van alle methaanemissies in de wereld en 55% van het waterverbruik in de VS. Een van onze klanten innoveert om dit enorme probleem aan te pakken met 's werelds eerste speciale onderzoeks- en productiecentrum voor kweekvlees. De faciliteit, die gebruik maakt van een verscheidenheid aan JBT-apparatuur en procesbesturingstechnologie, is ontworpen om echt vlees te kweken uit dierlijke cellen zonder vee te kweken. De nieuwe faciliteit kan elk soort vlees, gevogelte of zeevruchten produceren en heeft een totale capaciteit van maximaal 400.000 pond vlees per jaar.

 

 

Referenties:

    1. Santo Raychel E., Kim Brent F., Goldman Sarah E., Dutkiewicz Jan, Biehl Erin M. B., Bloem Martin W., Neff Roni A., Nachman Keeve E. (2020), Considering Plant-based Meat Substitutes and Cell-Based Meats: A Public Health and Food Systems Perspective, Frontiers in Sustainable Food Systems, 4: 134. DOI: 10.3389/fsufs.2020.00134.
    2. Euromonitor International (2019), Driving Forces Behind Plant-based Diets: Climate Concern and Meat Reduction, Passport.