Leestijd: 3 min -

Alternatieve eiwitten hebben de laatste jaren de schappen van onze kruidenierswinkels razendsnel veroverd. Hoewel sommige consumenten nog niet overtuigd zijn van de voordelen van veganistische hamburgers, nuggets of gehakt, lijkt het concept de toekomst van de voedingsindustrie te worden.

Een van de meest recente toevoegingen aan de JBT familie, alco, bevordert al een aantal jaren de ontwikkeling en knowhow in deze snelgroeiende industrie met interessante inzichten. alco heeft ontdekt dat er slechts kleine veranderingen nodig zijn om een traditionele vlees convenience lijn om te zetten naar alternatieve eiwitten en veganistische voeding.

Een aantal levensmiddelenbedrijven gebruikt alco's systemen om producten op basis van plantaardige eiwitten te maken voor de schappen van regionale en nationale kruideniers.

Consistente resultaten
Van het mengen tot het koelen doorlopen veganistische kip, hamburgerpasteitjes of gyros precies dezelfde verwerkingsstappen als conventionele vleesproducten. Het geheim van smaak en textuur ligt in de voorbereiding of standaardisatie en kruiden van het product aan het begin van het proces.

JBT alco's Menger AMP is een oplossing die ontwikkeld is om op dergelijke veranderingen in de markt in te spelen. Met snelle mengtijden, productieconsistentie, betrouwbare verwerking en op maat gemaakte aanpassingen aan individuele klantbehoeften levert de alco's mengtechnologie beslissende concurrentievoordelen op.

Dankzij geavanceerde mengtechnologie is de mixer AMP ook geschikt voor de standaardisatie en bereiding van vegetarische en veganistische levensmiddelen. Gevoelige en moeilijk te mengen producten en een verscheidenheid aan trend- en gemaksproducten kunnen worden gemengd met constant optimale resultaten.

Complete oplossing
alco heeft altijd aandacht besteed aan details. De alco Mixer AMP bereikt de gewenste resultaten met een homogene menging van kruiden en specerijen en een verbeterde vloeistofopname, beter en betrouwbaarder dan andere mengmachines. In de mengschaal geplaatste stoompijpjes maken directe stoominjectie mogelijk en zorgen dankzij een optimale stoomverdeling voor een snelle en zachte opwarming of ontdooiing van het product.

Voor de verdere verwerking van plantaardige producten is de opnieuw ontworpen facelift van de alcoholemachine AFM ideaal voor het vormen van vleesalternatieven zoals veganistische hamburgerpasteitjes in de juiste vorm met exacte portionering.

De AFM PRO kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de pasteitjes smaken als de originele vleesgerechten, en zorgt voor een nauwkeurige en individuele vormgeving van elke hamburger. In feite kan de productmassa nu sneller dan ooit worden gevormd en geportioneerd: de technici van Alco hebben de snelheid van het vormingsproces met 30% verhoogd.

De mixer AMP en de vormmachine AFM worden aangevuld met alco's coatinglijn, die onlangs verder is geoptimaliseerd in termen van duurzaamheid en kostenefficiëntie. Na het vormproces worden veganistische producten, net als hun vleesalternatieven, door een meel-, beslag- en paneerinstallatie geleid voor extra smaak, een knapperige buitenkant en een aantrekkelijk uiterlijk. De slimme en ruimtebesparende Spiraaloven ASH maakt het plantaardige product af door het gaar te maken en vult het alco-assortiment aan voor de verwerking van veganistische voedingsmiddelen, alternatieve eiwitten en zuiver plantaardige producten.

De zachte, geavanceerde technologie van alco-machines garandeert dat veganistische alternatieven qua smaak niet onderdoen voor conventionele producten, terwijl ze tegelijkertijd een waardevolle bijdrage leveren aan ons milieu.

Lees hier meer over alco's oplossingen voor alternatieve eiwitten.