Leestijd: 3 min -

Op zoek naar een waterstraal portioneerder voor uw pluimveeverwerkingsbedrijf, maar nog niet echt willen investeren in grootschalige industriële machines? De nieuwe DSI 812 van JBT is een economisch geprijsde versie van de innovatieve DSI waterstraal portioneer reeks ontwikkeld voor kleinere verwerkers, die 70% minder vloeroppervlak inneemt dan de bestaande DSI 822.

De DSI 812 is ideaal voor het portioneren van gevogelte of het trimmen van vet, en bevat de beste eigenschappen van de DSI waterstraal portioneerders in een compactere versie. De 812 is ontwikkeld naar aanleiding van verzoeken van klanten en is perfect geschikt voor pluimveeverwerkers die niet de ruimte hebben voor een 40 voet lange machine of het budget voor een veel groter apparaat.

"We hebben gekeken naar wat werkte op onze vlaggenschiplijn en zoveel mogelijk aspecten daarvan verwerkt in deze compacte portioneerder", legt JBT DSI Product Manager Alec Hewitt uit. "Het is een XY-waterstraalsnijder, zeer vergelijkbaar met onze 800-serie, we hebben alleen een ander gantry-ontwerp, verbeterde elektronica en behuizing gebruikt om het zo klein mogelijk te maken."

 

Ingebouwde voordelen
Met de 812 kunnen ook kleinere verwerkers profiteren van de Quantum elektrische servopomp, die exclusief door JBT op de markt wordt gebracht en deel uitmaakt van de nieuwe portioneerder. De elektrische servopomp, die aan boord van de portioner is gemonteerd, verbruikt tot 40% minder energie dan een hydraulisch systeem, waardoor klanten kunnen profiteren van wat Hewitt noemt "een belangrijke sprong voorwaarts op het gebied van technologie voor hogedrukpompen".

Naast de lage bedrijfskosten kan de optionele Jet Blocker-technologie van DSI tot 30% meer verwerkingscapaciteit opleveren.

"Stel dat je van punt A naar punt B snijdt en er is iets in het midden dat je niet wilt snijden, dan kun je met Jet Blockers tot aan dat gebied gaan en dan is de waterstroom geblokkeerd," zegt Hewitt. "Zodra het voorbij het gebied is, gaat het snijden verder. Bij porties, stroken of klompjes kan deze mate van nauwkeurigheid aanzienlijk meer verwerkingscapaciteit opleveren."

Hoe het werkt
Over de werking van het systeem legt Hewitt uit dat pluimvee dat het systeem binnenkomt door een DSI J-Scandie een nauwkeurige hoogtekaart maakt. Deze gegevens worden ingevoerd in JBT DSI's eigen Q-Link portioneringssoftware, die de hoogtekaart analyseert en een snijstrategie genereert, afhankelijk van wat de klant wil. De resulterende XY- en timinginformatie wordt vervolgens naar de snijders gestuurd. "We hebben submilimeter nauwkeurigheid tot op een paar gram, dus we hebben niet alleen hoge capaciteit, betrouwbare apparatuur, maar ook apparatuur die uiterst nauwkeurig is," voegt Hewitt toe.

"DSI's waterstraalsysteem is speciaal ontworpen voor portionering en ons team heeft ervoor gezorgd dat de software zo gestroomlijnd en capabel mogelijk is. En als onderdeel van het installatiepakket sturen we meestal een toepassingsingenieur mee met de servicetechnicus om training te geven en de klant te helpen bij het instellen van de machine met al hun vereiste snijstrategieën."

MEER WETEN over DSI Waterjet Portioning oplossingen van JBT

JBT zal de DSI-technologieën onder de aandacht brengen op de IPPE 2023, die plaatsvindt in het Georgia World Congress Center, Atlanta, GA van 24 tot 26 januari 2023.