Leestijd: 3 min -

Bent u het beu dat stilstand uw voedselproductielijn stil legt? Het is tijd om afscheid te nemen van die hoofdpijn! Dankzij de vooruitgang in de vriestechnologie kunt u de productielijnen langer laten draaien, wat resulteert in een maximale productiecapaciteit en een hogere winstgevendheid.

Laten we eens nader bekijken hoe JBT een revolutie ontketent. Traditioneel moeten vriezers vaak worden ontdooid omdat er zich sneeuw ophoopt in de verdamper wanneer de vriezer draait, wat de productielijn vertraagt en de efficiëntie belemmert. Echter, JBT's vriesinnovaties ADF (Air Defroster) en Sequential Defrost (SD) systemen pakken dit probleem rechtstreeks aan door ingebouwde functies voor het verwijderen van sneeuw en vorst uit de verdamper tijdens de werking, waardoor de vriezer langer kan werken zonder te ontdooien.

Deze innovatieve functies kunnen worden ingebouwd in de Frigoscandia vriezers; FLoFREEZE® IQF en GYRoCOMPACT® en kunnen de periode tussen ontdooien verlengen met maximaal een week. Dat betekent dat u uw diepvriesproductie 24/7 kunt laten draaien.

Frigoscandia GYRoCOMPACT® M10 Spiraalvriezer met sequentiële ontdooiing in productie

Innovaties om de productietijd te verlengen
Minder ontdooien betekent een aanzienlijk langere continue bedrijfstijd, terwijl ook de werkelijke tijd die nodig is voor het reinigen doorgaans korter is, dankzij het uniek, open hygiëne-ontwerp van zowel de GYRoCOMPACT als de FLoFREEZE.

Een van de bijna een kwart eeuw geleden ontwikkelde vriestechnologieën die nog steeds een efficiënte optie is, is de Air Defroster (ADF)- technologie. ADF-technologie stuurt een snelle stoot lucht onder druk in de verdamper om sneeuw weg te blazen en vorst te verwijderen, waardoor de bedrijfstijd effectief wordt verdubbeld of verdrievoudigd.

Voor producenten die nog langere looptijden nodig hebben dan ADF biedt JBT vriezers met Sequential Defrost (SD) Systemen. Deze vriezers hebben aparte kamers met elk hun eigen ventilator en verdamper.

Hierdoor heeft de vriezer altijd reservecapaciteit beschikbaar, zodat één verdamper en ventilator kunnen worden uitgeschakeld om te ontdooien terwijl de andere kamers blijven werken. "Wanneer je een product invriest, heb je wat uitdroging die blijft plakken op de warmtewisselaars waardoor sneeuw zich ophoopt; dit creëert een barrière waardoor de capaciteit afneemt," legt JBT's Area Sales Manager, Philippe Barillet, uit.

"Met de sequentiële ontdooiing voeren de verdampers in de machine het ontdooiproces achter elkaar uit zonder te stoppen. We kunnen tot acht verdampers in een machine plaatsen, waardoor de machine zeven dagen ononderbroken werkt." Als gevolg van het innovatieve ontwerp van de sequentiële ontdooifunctie kunnen klanten volgens Barillet de volumes en de verwerkingscapaciteit verhogen door het aantal stops voor ontdooien en reinigen te beperken.

Bovendien kunnen producenten, doordat de gevolgen van vorst op de verdamper worden verminderd, hun vriezers zelfs op een lagere temperatuur dan voorheen laten werken zonder last te hebben van overmatige vorstvorming. Dit snellere invriesproces resulteert in een verser, hoogwaardiger en smakelijker eindproduct.

Zeg vaarwel tegen stilstand en hallo tegen verhoogde efficiëntie en winstgevendheid met JBT's innovatieve invriestechnologie.

Milieuvriendelijke oplossing
Maar sequentieel ontdooien is veel meer dan alleen een manier om stilstand te beperken; het kan u ook helpen om duurzamer te worden en geld te besparen. De andere belangrijke voordelen van Sequential Defrost zijn dat het leidt tot een lager waterverbruik.

Traditionele vriezers moeten vaker het proces van ontdooien en opnieuw invriezen doorlopen, waarvoor veel water nodig is. Maar met Sequential Defrost kunt u de vriezer meerdere dagen achter elkaar continu laten werken, waardoor u veel minder water verbruikt. Dit bespaart niet alleen geld, maar helpt u ook milieuvriendelijker te worden.

Kortom, als u op zoek bent naar een manier om de productiviteit van uw vriezer te verhogen en tegelijkertijd geld te besparen en duurzamer te worden, zijn de ADF en sequentiële ontdooifuncties van JBT Frigoscandia de oplossingen die u nodig hebt. Bovendien profiteert u van een lager waterverbruik, een langere looptijd en een eenvoudigere reiniging.

Nieuws! Ons meest recente vrieslid, de GYRoCOMPACT 70 (GC70) Spiraalvriezer (foto hierboven), is nu verkrijgbaar met sequentiële ontdooiing. Door deze optie in de GC70 op te nemen, kunnen klanten niet alleen genieten van een langere looptijd, maar ook van een capaciteitsuitbreiding van 25% zonder de voetafdruk van zijn voorganger te verkleinen.

MEER informatie over ADF en sequentiële ontdooiing voor de FLoFREEZE en GYRoCOMPACT.