Leestijd: 4 min -

De uitvinding van Individual Quick Freezing (IQF) en de installatie van de eerste IQF vriezer, die onlangs haar 60ste verjaardag vierde, betekende een keerpunt voor de moderne voedingsindustrie en daarmee bereikte JBT Frigoscandia wereldwijd een van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van het gemak van diepvriesvoeding en productkwaliteit.

Tegenwoordig vinden we de kwaliteit en het gemak van diepvriesproducten misschien vanzelfsprekend, omdat we profiteren van systemen waarmee we alleen de hoeveelheid product kunnen ontdooien die we voor een bepaalde maaltijd nodig hebben, maar dat gemak was niet altijd het geval.

"De eerste FLoFREEZE® IQF Freezer werd in 1962 geïnstalleerd; daarvoor moesten bedrijven blokvriezen, dus als klanten diepvriesgroenten kochten, kochten ze een blok ijs", zegt Joakim Fajerson van JBT Frigoscandia, die verantwoordelijk is voor Application Technical & Sales Support Customer Care voor de EMEA-regio.

"De FloFREEZE was een revolutie voor de levensmiddelenindustrie. Het stelde klanten in staat om de hoeveelheid bevroren voedsel dat ze wilden uit de vriezer te halen in plaats van een blok te moeten ontdooien en alles weg te moeten gooien wat ze niet wilden eten."

Een oplossing bedenken

Het verhaal van de FLoFREEZE en IQF invriezen begon in 1959 toen Frigoscandia-ingenieurs Per-Oskar Persson en Leif Hanérus van een Britse klant de opdracht kregen een nieuw invriessysteem te ontwerpen dat afweek van het vroegere systeem van "blokvriezen", waarbij producten - voornamelijk erwten - in een letterlijk blok werden ingevroren alvorens te worden gebroken met een zogenaamde "Cluster-Buster". De praktijk om een bevroren blok met brute kracht uit elkaar te slaan was ruw, inefficiënt en liet vooral een enorme hoeveelheid beschadigde en verspilde producten achter.

Per Oskar Persson demonstreert het FLoFREEZE fluïdisatieprincipe.

Het probleem waarmee Persson en Hanérus werden geconfronteerd, was het creëren van een oplossing waarmee in dezelfde eenheid in de wintermaanden kip en in de zomer erwten kunnen worden verwerkt, zonder de schade te veroorzaken die gepaard gaat met blokvriezen. De oplossing die zij bedachten was ingenieus.

De Frigoscandia FLoFREEZE, die in 1960 in Helsingborg (Zweden) voor het eerst werd getest na uitgebreide ontwikkelingen, waaronder proeven in een badkuip, was 's werelds eerste vriezer die gebruik maakte van fluïdisatie voor IQF. Het IQF-systeem was gebaseerd op het principe om de versheid van erwten tijdens het vriesproces te behouden en werd ontworpen om producten in een luchtstroom op te tillen wanneer ze de machine binnenkwamen alvorens ze afzonderlijk in te vriezen.

Begonnen met groenten, is de omvang en het bereik van de FLoFREEZE in de 60 jaar daarna gegroeid tot zeevruchten, kleine vis, gehakt, pasta, bessen, rijst, kaastoppings, en in blokjes gesneden kip.

Een betere manier van invriezen

Volgens Lars Michael Svensson, Regional Sales Support Manager voor JBT Frigoscandia, is het systeem zo succesvol dat het bijna elk product afzonderlijk kan invriezen, zolang het licht genoeg is om door de luchtstroom te worden gedragen. De FLoFREEZE, vervolgt hij, heeft ook gediend als opstapje voor veel klanten die overstappen naar GYRoCOMPACT Spiraalvriezers wanneer zij diepgevroren gepaneerde, gemarineerde of gehavende producten willen aanbieden.

Maar wat heeft de FLoFREEZE (hieronder afgebeeld) voor de voedingsindustrie betekend in de decennia sinds zijn lancering? Joakim Fajerson is duidelijk: "Je krijgt een beter product. Hoewel je met blokvriezen ook niet afhankelijk was van de seizoenen, is het met de FLoFREEZE veel handiger . Het maakt het ook veel gemakkelijker om diepvriesproductmixen te maken door verschillende items samen te voegen, zoals een Aziatische mix of waar op dat moment vraag naar is."

"Een blok producten invriezen kost veel tijd," vervolgt Svensson. "Als je het één voor één doet, gaat het veel sneller. Dit betekent dat met dezelfde voetafdruk de capaciteit drastisch kan worden verhoogd. We weten dat ingevroren producten meer voedingsstoffen in zich houden, dus er zijn veel voordelen met de FLoFREEZE."

Svensson zegt dat het systeem klanten ook een enorme flexibiliteit biedt. "Ze kunnen bijvoorbeeld bloemkoolrijst verwerken, dat zijn blokjes bloemkool van 4 bij 4 mm, en 's middags in dezelfde machine bloemkoolroosjes verwerken, met een groot verschil in grootte en vorm", legt hij uit. "En de volgende dag kunnen ze aardbeien doen en de volgende dag garnalen. Er is dus een enorme flexibiliteit op dezelfde machine."

"En het is nog steeds de meest efficiënte manier om deze producten in te vriezen - zelfs na 60 jaar." In de loop van de decennia zijn er echter meerdere verbeteringen aangebracht aan het FLoFREEZE-ontwerp. Een voorbeeld is een belangrijke doorbraak in de jaren negentig, toen we twee afzonderlijke FLoFREEZE-vriezers, de trayvriezer en de vriezer met transportband, samenvoegden tot één apparaat dat een transportband kon roeren. Dit betekende dat klanten slechts één vriezer hoefden te kopen voor alle soorten producten, in plaats van de vroegere vereiste om er twee te kopen.

Kortom, de FLoFREEZE IQF-vriezer heeft de levensmiddelenindustrie veranderd en betekende een keerpunt voor de moderne levensmiddelenindustrie. Met zijn vermogen om producten individueel snel in te vriezen, heeft de FLoFREEZE gemak en productkwaliteit aan diepvriesproducten toegevoegd. Zelfs na 60 jaar blijft de FLoFREEZE de meest efficiënte manier om dit soort levensmiddelen in te vriezen, en zijn verhaal zal blijven lopen.

MEER WETEN over de JBT Frigoscandia FLoFREEZE