Leestijd: 2 min -

Wereldwijd wordt hogedrukverwerking (HPP) toegepast in grote delen van de voedingsmiddelenindustrie. HPP biedt een voedselveilige oplossing voor producten als sappen, babyvoeding en zeevruchten. Maar wist u dat HPP ook aanzienlijke voordelen kan opleveren voor vlees- en pluimveeverwerkers?

HPP is een 'clean-label'-technologie die zeer effectief is voor het steriliseren van een breed scala aan producten zonder negatieve gevolgen voor smaak, kleur of textuur. Wereldwijd is HPP dan ook sterk in opkomst door de toegenomen betrokkenheid van voedingsmiddelenfabrikanten en de groei en uitbreiding van HPP-serviceproviders.

Deze groei wordt gestimuleerd door de voedselveiligheid en langere houdbaarheid van HPP, waardoor bedrijven nieuwe markten kunnen bereiken en bederf kunnen tegengaan, en door de toegenomen inspanningen van voedingsmiddelenfabrikanten om te voldoen aan de vraag van consumenten naar natuurlijke voedingsmiddelen zonder conserveringsmiddelen.

Hoe het werkt

Hoe werkt HPP? De HPP-technologie van JBT Avure gebruikt zuiver water onder ongelooflijk hoge druk - tot 6.000 bar of 87.000 psi - om door voedsel overgedragen ziekteverwekkers te neutraliserenzoals listeria en E. coli, zonder conserveringsmiddelen of chemicaliën.

Meer nog, HPP kan de houdbaarheid met wel 90 dagen verlengen: dat is wel twee tot drie keer langer dan traditionele conserveringsmethoden, terwijl het tegelijkertijd helpt om de natuurlijke voedingswaarde, versheid, textuur en smaak van voedsel te behouden.

Hoe HPP kan helpen

HPP wordt al op grote schaal gebruikt in de segmenten voor RTE-vlees en rauwe eiwitten (huisdiervoer) en het potentieel van HPP om de voedselveiligheid te verbeteren wordt ondersteund door sterk bewijs. Bacteriële besmetting met potentieel dodelijke ziekteverwekkers zoals Listeria monocytogenes, Salmonella en E. coli O157:H7 hebben de afgelopen jaren meerdere terugroepacties veroorzaakt. Dergelijke besmettingen kunnen een reputatie ruïneren. Belangrijker nog, ze kunnen ook wijdverspreide ziekte en zelfs overlijden veroorzaken.

Het gebruik van hoge druk als onderdeel van het HPP-proces inactiveert schadelijke en dodelijke ziekteverwekkers. En omdat HPP vlees verwerkt in de uiteindelijke consumentenverpakking (vacuüm- en gasverpakking), wordt het risico op kruisbesmetting geëlimineerd en wordt de efficiëntie van de productielijn verbeterd.

Door HPP te gebruiken kunnen verwerkers ook voldoen aan de strengere voorschriften van het USDA die gericht zijn op het terugdringen van pathogenen in rauw vlees en pluimveeproducten.

De houdbaarheid verlengen

Zoals Errol Raghubeer van JBT Avure uitlegt, is de gelijktijdige inactivering van bederfveroorzakende micro-organismen een ander belangrijk economisch voordeel van het gebruik van HPP voor de bestrijding van door voedsel overgedragen pathogenen.

Dit resulteert volgens hem in een meer dan verdubbeling van de houdbaarheid en een verlenging van de kwaliteit van de behandelde producten.

"Dit belangrijke 'neveneffect' was een belangrijke drijfveer voor de implementatie van HPP vanwege het enorme rendement op de investering", zegt Raghubeer. "Verwerkers hebben niet alleen de mogelijkheid om een langere microbiologische houdbaarheid te krijgen, maar zijn ook in staat om chemische conserveringsmiddelen te verminderen of te elimineren en hun klanten producten van hogere kwaliteit te bieden die gedurende de hele houdbaarheidsperiode "recent geproduceerde" organoleptische kenmerken behouden.

"Niet-HPP producten hebben de neiging om sensorische eigenschappen zoals smaak, kleur en textuur te verliezen naarmate de houdbaarheid nadert."

MEER LEZEN over HPP-toepassingen voor vlees en gevogelte