Leestijd: 3 min -

Hoe kun je niet-gesorteerde stukken kip effectief bereiden zonder overkoken, opbrengstverlies en kwaliteitsverlies? JBT's unieke combinatie kooksysteem, dat de Formcook Contact Cooker samenbrengt met de Stein TwinDrum PRoYIELD™ Spiral Oven of alco Spiral Oven ASH, is toonaangevend in het helpen van verwerkers om gelijkmatig gegaarde kipstukken te leveren die de opbrengst maximaliseren en de efficiëntie over de hele productielijn verhogen.

Zoals elke verwerker weet, zijn kipfilets van nature een product dat moeilijk te standaardiseren is. Bij levering aan een verwerker komt het vaak voor dat filets in verschillende maten, vormen en vormen worden geleverd.

Maar het leveren van consistente kookresultaten voor zo'n product brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, legt JBT Manager for Coatings and Cooking Applications, Bart Kivits, uit.

"Wanneer je een oven instelt, moet je ervoor zorgen dat het dikste product volledig gaar wordt, maar het gevaar bestaat dat kleinere producten sterk overgaar worden om uniforme resultaten op dezelfde transportband te krijgen," zegt hij.

Het resultaat is opbrengstverlies, zegt hij. "Kleinere producten die te gaar zijn hebben meer gewichtsverlies en dat zorgt ervoor dat de efficiëntie van de lijn omlaag gaat."

Dus hoe kan JBT helpen? Een van die zeer productieve oplossingen is de JBT Formcook Contact Cooker. Het systeem werkt in de vorm van een warmpers: producten worden gekookt op een teflon band tussen twee verwarmde platen.

Een hot-contact oplossing: de JBT Formcook Contact Cooker

Het voordeel hiervan, legt Kivits uit, is dat dikke stukken kip tot een uniforme dikte kunnen worden geperst en dat tegelijkertijd de boven- en onderkant van de kip worden gegaard. "Producten die uit de Contact Cooker komen, hebben een uniforme dikte", vervolgt hij. "De grote stukken worden platgedrukt en gedeeltelijk voorgegaard voordat ze de oven ingaan. Dit betekent ook dat de verschillen na het garen tussen kleinere en dikkere producten vrijwel nihil zijn."

"Wanneer het product de oven ingaat, hoeft het niet zo lang te garen, waardoor de ovencapaciteit met 2-4% toeneemt".

Een ander voordeel van contactgaren is de mogelijkheid om de opbrengst te verbeteren doordat het vocht tijdens het garen effectief wordt vastgehouden in de stukken kip. Het proces verbetert ook de smaak en kwaliteit doordat het aantrekkelijke, sappige stukken kip oplevert in plaats van te gare, droge producten.

"Doorgaans levert het gebruik van een Contact Cooker een rendementsverbetering van 4% op," zegt Kivits. "En als het product dan de oven ingaat, hoeft het niet zo lang te garen, waardoor de ovencapaciteit met 2-4% toeneemt. Als gevolg daarvan profiteert het hele systeem van een hogere opbrengst en een hogere capaciteit."

Eindgebruikers profiteren ook van consistentere, uniformere producten.

Koken en bruinen perfectioneren met spiraalkoken

De meest gebruikte combinatie met de Contact Cooker is een spiraaloven, zoals JBT's onlangs gelanceerde Stein TwinDrum PRoYIELD Spiraaloven (hierboven afgebeeld).

Met zijn gepatenteerde double-impact luchtstroomtechnologie maakt de PRoYIELD het originele TwinDrum tweezone kookontwerp nog beter door de temperatuursconsistentie drastisch te verbeteren, waardoor klanten de productkwaliteit kunnen verbeteren, de opbrengst kunnen verhogen en energie kunnen besparen.

De voordelen van deze sprong voorwaarts in het ontwerp van spiraalovens zijn aanzienlijk: een geschatte rendementsverhoging tot 7% voor kip en parallelle energiebesparingen tot wel 5%. Om deze evolutie in het ontwerp van spiraalovens nog toegankelijker te maken voor klanten, kan de PRoYIELD eenvoudig achteraf worden geïnstalleerd op bestaande TwinDrum ovens in iets meer dan een dag.

De alco spiraaloven ASH (op de foto), die ongeveer half zo groot is als de TwinDrum, biedt een voordeligere optie voor klanten met een lagere verwerkingscapaciteit, maar met even hoge prestaties.

"De ASH-spiraaloven van alco is waarschijnlijk de meest compacte spiraaloven op de markt, waardoor hij perfect is voor productielijnen met beperkte ruimte.

In tegenstelling tot wat zijn compacte formaat doet vermoeden, stelt het slimme ontwerp hem in staat om op efficiënte wijze indrukwekkende hoeveelheden te bereiden, met capaciteiten tot 5100 kg kipnuggets per uur," zegt Kivits. "Het komt ook neer op een kleinere investering om dezelfde voordelen te krijgen."