Leestijd: 5 min -

De lancering van de Frigoscandia GYRoCOMPACT® 70 in de zomer van 2020 betekende het debuut van een nieuwe oplossing die vooruitgang biedt op het gebied van voedselveiligheid, prestaties en ruimteoptimalisatie. Hier geeft Ena Salic (foto), R&D Project Manager bij JBT EMEA Protein, inzicht in hoe de GYRoCOMPACT 70 tot stand is gekomen.

Enkele jaren geleden, tijdens een JBT R&D vergadering, werd de ontwikkeling van een nieuw GYRoCOMPACT machine platform - besproken. de GYRoCOMPACT 70 - besproken, met input van klanten in Europa en Noord-Amerika. Gecombineerd met nieuwe hygiënevoorschriften en de nieuwste technische inzichten, creëerde dit een uitdagende schets voor de nieuwe GC70. Het was het begin van een opmerkelijke reis.

Om te beginnen werden innovatieve concepten gevisualiseerd en aan klanten gepresenteerd. In ruil daarvoor hielp waardevolle feedback bij het sturen en creëren van nieuwe, sterke oplossingen die aan hun behoeften en verwachtingen voldeden. De volgende stap was de beslissing om een prototype op ware grootte te bouwen, een enorme investering waaruit het vertrouwen van het bedrijf in het project bleek. Falen was geen optie. Alles draaide om leren en aanpassen, en er ontwikkelde zich een zeer creatief en stimulerend proces.

Uitdagend project
Aan het hoofd van het project vanaf begin 2019 stond Ena Salic, een jonge ontwikkelingsingenieur die in 2017 bij JBT in dienst trad. Ena nam de rol als GC70-projectmanager met enthousiasme op zich en het duurde niet lang voordat ze het proces volledig onder controle had. 

"Het was allemaal nieuw voor mij, de leiding hebben over een project van deze omvang en het team en het project op koers houden," herinnert Ena zich. "Het was een uitdagend project. Als je kijkt naar de voorgangers van de 700 mm vriezers, die een enorm succes waren, heeft JBT er meer dan 1.700 verkocht. Met alle informatie op tafel vroegen we ons af wat we hier beter konden doen. Van input naar tekentafel naar simulaties, testen en bouwen van het prototype was één grote fascinerende reis."

Hygenic design
Ondersteund door twee lead designers met tientallen jaren ervaring, en haar manager, ruimden Ena en het team alle obstakels uit de weg. Het benadrukken van de overwinningen en het wijzen op de goede dingen hielpen om de onvermijdelijke tegenslagen achter zich te laten, terwijl de voortgang routinematig werd besproken en geëvalueerd. Dit werkte heel goed, zegt Ena, niet alleen voor het eindresultaat, maar ook om het doel en de redenen voor wat het team deed te helpen begrijpen. 

"In de loop der jaren ontwikkelden we een gevoel van eigendom, het werd onze machine," vervolgt ze. Stukje bij beetje hebben we het ontwerp verbeterd, van de kleine tot de grote dingen. Het optimaliseren van het hygiënische ontwerp is gedurende het hele proces een topprioriteit geweest en is zichtbaar in de kleinste details van het ontwerp."

Klant eerst
Bij JBT stellen we de klant altijd centraal bij alles wat we doen, dus toen de ontwikkeling van de GC70 van start ging, werd ervoor gezorgd dat de klant er vanaf het begin bij betrokken werd. "Het is niet verwonderlijk dat de mensen die het meest weten over de producten die je ontwikkelt, degenen zijn die ze elke dag gebruiken," zegt Ena. "Inzichten en vereisten werden verzameld bij klanten wereldwijd. In combinatie met JBT's diepgaande technische knowhow van meer dan 60 jaar vrieskisten bouwen kom je tot een aantal echt innovatieve oplossingen. Deze oplossingen zijn te zien in verschillende patenten die zijn aangevraagd voor de GC70."

Veelzijdig project
De ontwikkeling van de GC70 was een lang en veelzijdig project, waarbij niet alleen effectieve innovaties op het gebied van voedselveiligheid en prestaties centraal stonden, maar ook een modulair ontwerp dat gemakkelijk kan worden aangepast aan de behoeften en eisen van de klant. "Tijdens het proces hield het team rekening met overwegingen over productie, productieonderhoud en onderhoudbaarheid, de hele keten," zegt Ena. "We creëerden oplossingen voor het besparen van energie of water en verbruiksgoederen en een van de belangrijkste kenmerken van de machine: een verbeterd ontwerp voor voedselveiligheid." Op initiatief van JBT EVP en Protein President Paul Sternlieb, die een achtergrond heeft in R&D, zijn octrooien aangevraagd voor vijf innovaties uit het GC70-project.

Perfect Freezer
De ontwikkeling van de GC70 was geen gemakkelijke en eenvoudige weg naar succes, met veel ontwerpoverwegingen op de tekentafel die nooit het eindproduct hebben gehaald. Variabelen met betrekking tot prestaties, productie, productonderhoud, bruikbaarheid, energie en verbruiksgoederen moesten allemaal tegen elkaar worden afgewogen. Constant herhalen en optimaliseren was de naam van het spel, met als hoogtepunt de ontwikkeling van een prototype op ware grootte dat rigoureus werd getest in het lab van JBT. "Elk probleem dat we in het lab vinden, is een probleem dat we niet bij de klant hoefden te ontdekken", legt Ena uit. 

Maar ook al was het doel om een zo perfect mogelijke oplossing te leveren, de ingenieurs waren zich bewust van de onmogelijkheid om een one-size-fits-all te bereiken voor JBT's brede waaier van klanten, dus werd de GC70 vanaf de grond opgebouwd met modulariteit in gedachten om zo dicht mogelijk bij perfectie te komen voor elke machine.

iOPS verbinding
"We zijn ingenieurs, we willen altijd dingen verbeteren, dat is ons werk, optimaliseren en beter maken", zegt Ena. "Als apart project hebben we ook gewerkt aan het aansluiten van de GC70 op iOPS: JBT's Industrial Internet of Things technologie, de volgende stap voor predictief onderhoud en service. Naar het hele proces kijken, alle stukjes en beetjes als een hecht team verbinden, problemen oplossen, kwaliteitsoplossingen creëren die werken, is leuk, het is spannend."

"De verantwoordelijkheid hebben is zwaar," geeft ze toe. "Maar de steun van het team en hun energie maakten het een stuk gemakkelijker. We hebben dit samen gedaan, en als je het eindresultaat ziet, dat alles werkt en zelfs de verwachtingen overtreft, evenals het enthousiasme en de opwinding van iedereen, voelt dat heel belonend."

De GC70 betekent een belangrijke stap voorwaarts voor de GYRoCOMPACT-lijn en stelt een nieuwe norm waaraan concurrenten zich kunnen meten. Hij zal de komende jaren dienen als platform voor spiraalvriezers. "Het is echt opmerkelijk," voegt Ena eraan toe. "Nu kunnen we daadwerkelijk samen met de klant onze reis voortzetten die we als eerste zijn begonnen toen we de ontwikkeling van de GC70 begonnen en ervoor zorgen dat we de gedane belofte gedurende de hele levensduur van de machine waarmaken."

LEER MEER over JBT'sFrigoscandia GYRoCOMPACT 70