Leestijd: 3 min -

Het snijden van varkensbuiken als voorbereiding op het snijden van spek is lange tijd een arbeidsintensief proces geweest, geplaagd door frequente arbeidsongevallen. Als gevolg van de toename van het ziekteverzuim als gevolg van de Covid-19 pandemie, willen veel verwerkers nu overgaan op automatisering en het DSI Pork Belly Processing System van JBT biedt een haalbare oplossing.

DSI Waterjet Portioning Systems zijn een beproefd middel om de productopbrengst te verbeteren, de arbeidskosten te verlagen en de productiviteit te verhogen; allemaal factoren die kunnen worden enorm voordelig voor varkensvleesverwerkers. Bovendien kunnen de DSI-systemen zowel de houdbaarheid van het product als een drastische vermindering van het aantal arbeidsongevallen bewerkstelligen. 

DSI-waterstraaltoepassingen voor buikspek werden ontwikkeld in samenwerking met een klant in de VS en bleken zeer doeltreffend te zijn uiterst effectief bij het voorbereiden van varkensbuiken voor het snijden van spek.

Snel en efficiënt: DSI Waterstraal Portioneer Systemen in actie

Nieuwe toepassingen in Europa
Terwijl gevogelte de traditionele toepassing is voor DSI-waterjets in Europa, zegt Roger Bosson, Business Unit Manager bij DSI, dat de vraag naar het snijden van bacon bij Quick Service Restaurants sterk is toegenomen. "Fastfoodrestaurants hebben vaak een spekoptie voor hamburgers en dat stimuleert de vraag naar spek in heel Europa", legt hij uit. 

"Voor het koken moeten de verwerkers het spek voorbereiden en de kwaliteit van de plak verhogen. We kunnen beide doen door de waterstraal te gebruiken vóór de bacon-slicer. Toevallig hebben we ook meer vragen gekregen van de fastfoodindustrie over kookmogelijkheden - zoals JBT's Contact Cooker - na het snijden."

Automatiseringsvoordelen
Tot op heden wordt veel bereiding van varkensvlees en spek nog handmatig gedaan, maar Bosson zegt dat veel varkensvleesverwerkers nu proberen de kosten te verlagen en het rendement te verhogen door middel van automatisering. 

Een belangrijk voorbeeld, vervolgt hij, is te vinden in het Verenigd Koninkrijk, waar varkensvleesverwerkers - die al te maken hadden met Covid-gerelateerde uitval van werknemers - vervolgens grote delen van hun personeel kwijtraakten toen Brexit van kracht werd. Als gevolg daarvan kijken velen nu naar automatisering als een kosteneffectieve, efficiënte oplossing om de arbeidsuitdagingen aan te gaan en tegelijkertijd de opbrengst en kwaliteit te verbeteren.

Minimaliseren van werkgerelateerd letsel
In het geval van DSI Waterjet Portioning Systems zijn de voordelen voor varkensvleesverwerkers duidelijk en bewezen. Naast aanzienlijke arbeidsbesparingen kan het systeem de productkwaliteit verbeteren door een hoge mate van consistentie in het snijproces. 

Bovendien heeft de oplossing grote voordelen voor de veiligheid van de werknemers. Bosson noemt het geval van een klant van JBT die voorheen mensen met de hand liet snijden met messen: het resultaat was minstens één te registreren letsel per maand. Automatisering neemt dit risico weg.

Shelf-life studie
Daar houden de voordelen echter niet op. Bosson zegt dat de DSI Waterjet zowel de voedselveiligheid als de houdbaarheid positief beïnvlo edt. Het bewijs komt van een studie die werd uitgevoerd bij een klant in Australië. Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat er aanzienlijke besmettingsniveaus plaatsvonden wanneer het varkensvlees handmatig aan een lijn werd gesneden. De resulterende bacteriële besmetting vormde niet alleen een risico voor de voedselveiligheid, maar bleek ook de houdbaarheid te verminderen. 

"Als je vers vlees snijdt en er te veel mensen mee omgaat, raakt het besmet en hoe meer besmetting met bacteriën plaatsvindt, hoe minder houdbaarheid je krijgt," legt Bosson uit. "Elke dag extra houdbaarheid maakt een groot verschil. Minder besmetting betekent dus een langere houdbaarheid en dus meer geld voor producenten en detailhandelaren."

LEER MEER over DSI Waterstraal Systemen voor varkensbelastingen