Leestijd: 3 min -

Door gevogelteproducten met hele spieren te bereiden in JBT's Formcook® Contact Cooker en Stein Twindrum™Spiral Oven beschikt u over een perfecte combinatie om uw verwerkingslijn een maximale productopbrengst en winst te bezorgen, een recept voor succes.

Het koken in de oven van gevogelte met hele spieren vormt altijd een uitdaging. Door de aard van deze producten zal het spierweefsel tijdens het koken samentrekken en de mate van samentrekking is niet gelijk of uniform tussen de producten die in één batch worden gegaard. Bart Kivits, JBT's Cooking Applications Manager legt uit: "De spiercontractie verhoogt de dikte van het product en dikkere producten hebben een langere gaartijd nodig dan dunne producten. De opstelling van de oven zal gebaseerd zijn op het bereiken van de minimale gaartemperatuur van het dikste product in één batch. Het gevolg is dat dunnere producten te gaar worden en meer gewicht verliezen dan nodig is, waardoor het gaarrendement daalt.

JBT biedt de oplossing

Door gebruik te maken van JBT's Formcook® Contact Cooker om het product kort te koken en het oppervlak in te stellen voordat het in JBT's Stein TwinDrum™ Spiraaloven wordt de uitzetting van de producthoogte beperkt. "Producten die contactgaar zijn voordat ze de oven ingaan, hebben een veel gelijkmatigere spiercontractie tijdens het garen in de oven, wat resulteert in een product van gelijke grootte, waardoor het aantal overgare producten met wel 10% afneemt, en de productopbrengst verhogen met 2-4% "zegt Bart. Bovendien wordt de gaartijd in de oven aanzienlijk verkort en worden afwijkingen in het uiterlijk van het product aanzienlijk verminderd. Het aanvankelijk vlakke productoppervlak door contactgaren verdwijnt weer tijdens de ovengaring en het eindproduct heeft een natuurlijke vorm en huisgemaakt uiterlijk na het koken in de oven.

Bart vervolgt: "Dankzij de efficiënte warmteoverdracht door contactgaren wordt de capaciteit van de oven met 20% verhoogd. Het voorgekookte productoppervlak vermindert het vastplakken van het product aan de ovenband en de vervuiling van de ovenband. Dit maakt langere draaitijden tussen de reinigingsbeurten mogelijk. Ook worden de ovenbandmarkeringen op de bodem van het product aanzienlijk verminderd". 

Het gebruik van de Formcook Contact Cooker voorafgaand aan de Stein TwinDrum Spiral Oven verhoogt de productopbrengst, verhoogt de capaciteit, verhoogt de productuniformiteit en de draaiuren in de oven.

Het effect van de combinatie van Formcook Contact Cooker en TwinDrum Spiral Oven kan worden gedemonstreerd in een van onze Food Technology Centres in Helsingborg in Zweden of nabij Edinburgh in het Verenigd Koninkrijk.

Voordelen van het koken van gevogelte met hele spieren: In één oogopslag

Formcook Contact Cooker
 • Produceert een voorgekookt oppervlak met verminderde uitzetting van de producthoogte
 • Capaciteit tot 6.000 kg per uur
 • Kooktijd ongeveer 1 minuut
 • Hoog rendement
 • Nauwkeurige procesbeheersing
 • Bewezen ontwerp, grootste leverancier van contactkoken
Stein Twindrum™ Spiraaloven
 • Nieuwste spiraaloven technologie
 • Produceert een consistent gekookt product met geroosterd uiterlijk
 • Capaciteit tot 4.000 kg per uur
 • Spiraalkoken in twee zones met individuele regeling van luchtsnelheid, temperatuur en vochtigheid
 • Hoge temperatuurbestendigheid tot 250 ͦC voor alle modellen
 • Minimale temperatuurschommelingen over de band
 • Gelijkmatige kleurontwikkeling over de hele band

LEER MEER over de kookoplossingen van JBT