Leestijd: 6 min -

Door Carlos Fernandez, Executive Vice President, Customer Sustainability and Market Development, JBT Corporation 

Wereldwijd staan eiwitverwerkers onder kostendruk en moeten zij dringend hun uitgaven voor energie, water en arbeid verminderen, terwijl zij tegelijkertijd de duurzaamheid en voedselveiligheid moeten verbeteren. De noodzaak om de opbrengst te maximaliseren is even belangrijk geworden als het streven om af te stappen van verouderde - en in sommige gevallen onveilige - werkmethoden.

De eiwitindustrie heeft zwaar te lijden onder stijgende energieprijzen die tot uiting komen in sterke stijgingen van de kosten van materialen, water en gas. Een groot deel van de industrie blijft afhankelijk van handarbeid, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

Maar de uitdagingen zijn verre van onoverkomelijk. Om de stijgende productiekosten te bestrijden, helpt JBT klanten over de hele wereld om efficiënter en kosteneffectiever door middel van innovatieve, toonaangevende technologieën.

Water besparen in uw primaire verwerkingslijn

Voor veel eiwitverwerkers is het waterverbruik hoog en duur, en dit geldt vooral voor de primaire verwerking. Volgens ResearchGate is waterverspilling in deze fase gebruikelijk in industrieën zoals de pluimveeverwerkende industrie, waar fabrieken gemiddeld 26,5 liter per vogel verbruiken van begin tot eind.

JBT Primary Processing technologieën besparen water en energie en zorgen ervoor dat er niets verloren gaat tijdens de bereiding van gevogelte en andere eiwitten voor verdere verwerking. Met name de waterefficiënte oplossingen van JBT helpen klanten water te besparen en afvalwater te verminderen.

Laten we eens kijken naar enkele van de innovatieve systemen van JBT:

  • Een van de belangrijkste manieren waarop JBT klanten kan helpen om een grotere waterefficiëntie te bereiken is door middel van Prime Equipment Group's Systeem voor hergebruik van water. Een aangepaste recirculerende waterzuiveringsoplossing maakt het hergebruik mogelijk van tot 90% van het water dat tijdens de primaire verwerking wordt opgevangen, waardoor het water-, energie- en chemicaliënverbruik van klanten in het proces afneemt.
  • Een aanvullend - en even nuttig - systeem is de JBT C.A.T. ReChiller dat helpt de kosten aanzienlijk te verlagen door het water dat wordt gebruikt in producten zoals de JBT C.A.T. NeoCat Chiller continu te roteren en "opnieuw te koelen" in plaats van telkens een verse toevoer aan te voeren.
  • Aan de mix wordt toegevoegd de Prevenio Automatisch Recycle & Reinigingssysteem (ARC), een revolutionaire oplossing die direct water, chemicaliën en energie bespaart. De ARC vermindert het waterverbruik met naar schatting 7 miljoen liter per jaar, terwijl de efficiëntie verdrievoudigt en het chemicaliënverbruik met 10% daalt. Verder verbetert het geautomatiseerde Clean-In-Place (CIP) systeem van de ARC - dat pH- en temperatuurvalidatie omvat - de consistentie van de hygiëne en vermindert het werk.

Maximale opbrengst en minder voedselverspilling in de secundaire verwerking

Handarbeid is een ander gebied waar de kosten snel kunnen oplopen, en dit is te zien in de hele eiwitindustrie. Het is nog steeds gebruikelijk dat de productvoorbereiding in de secundaire verwerkingsfase met de hand gebeurt. Het handmatig portioneren van zowel traditionele als alternatieve eiwitten door werknemers brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Steeds meer belangstelling voor automatiseringdat het dubbele voordeel heeft van aanzienlijke geldbesparingen en een betere veiligheid op de werkplek.

JBT-technologieën, die speciaal zijn ontwikkeld voor secundaire verwerking, kunnen de sneden optimaliseren en voedselverspilling elimineren, en tegelijkertijd helpen de energiekosten aanzienlijk te verlagen door het simpele feit dat de processen efficiënt kunnen worden uitgevoerd met minder machines dan in veel verwerkingsinstallaties worden aangetroffen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop JBT kan helpen:

  • De JBT DSI waterstraal snijsysteem helpt klanten hun opbrengst drastisch te verhogen door middel van beeldvormingstechnologie om elk stuk product te scannen en vervolgens nauwkeurig porties te snijden met behulp van geavanceerde software en waterjets van 80.000 psi. Deze technologie wordt gebruikt voor vis, vlees en plantaardig voedsel naast gevogelte. Naar mijn mening zijn deze portiesystemen de beste op de markt. Klanten kunnen overstappen van vijftig mensen die producten snijden naar één operator die de waterstraal bedient, om nog maar te zwijgen van de onmiddellijke voordelen voor de veiligheid op de werkplek. Belangrijk is dat deze systemen even effectief zijn voor zowel traditionele als alternatieve eiwitten.
  • De DSI Quantum servopomp verbruikt 40% minder stroom dan een hydraulische pomp en elimineert de inschakelstroom van een 100 PK motor. De daaruit voortvloeiende besparingen op de energiekosten worden geschat op meer dan 20.000 dollar per jaar.

Verdere verwerkingsoplossingen - energie-efficiënt door ontwerp

Als het gaat om verdere verwerking, zijn er enorme voordelen te behalen met JBT oplossingen in energiebesparing op het gebied van koken en invriezen. Door hun energie-efficiënt ontwerp kunnen de verdere verwerkingsopties van JBT bedrijven helpen duurzamer te worden door de uitstoot te verminderen en tegelijkertijd aanzienlijke besparingen te realiseren.

In feite biedt ons assortiment elektrisch verwarmde friteuses en ovens de verwerkers toegang tot hernieuwbare energiebronneneen oplossing voor wie minder afhankelijk wil worden van fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen.

Aan de vrieskant zijn de systemen niet minder innovatief, met langere bedrijfstijden voor minder ontdooi- en reinigingsstops en grote energiebesparingen door optimalisatie van de koeling.

 

Hier is slechts een voorbeeld van wat JBT aanbiedt:

  • De JBT Stein Friteuse is een direct verwarmde dompelfriteuse die gebruik maakt van een uniek ontworpen warmtewisselaar om de bakolie in de frituurtank voorzichtig te verhitten. Door zachte warmte toe te passen, wordt olieafbraak voorkomen, zodat zich minder vuil ophoopt. Het resultaat is dat olie langer kan worden gebruikt, wat olie bespaart en de productkwaliteit behoudt.
  • Het koken van gevogelteproducten met hele spieren in de JBT Formcook Contact Cooker in combinatie met de Stein Twindrum Spiral Oven levert aanzienlijke opbrengst- en prestatievoordelen op. Het gebruik van een voorgekookt productoppervlak kan de kookverliezen tot 10% beperken, terwijl het productievolume met 20% toeneemt. De combinatie zorgt voor langere bedrijfsintervallen met minder reinigingsstops, een lager waterverbruik en een lager totaal energieverbruik per kilo gegaard product als resultaat.
  • De Frigoscandia GYRoCOMPACT zelfstapelende vriezer is uiterst energiezuinig: voor de aandrijving van de stapel is slechts de helft van het motorvermogen van een conventionele vriezer nodig. Het resultaat is een vermindering van het energieverbruik om de stapel aan te drijven met bijna 50%. Het compacte zelfstapelende ontwerp betekent dat er geen draagstructuur in de vriezer aanwezig is, waardoor de reiniging eenvoudiger en korter kan plaatsvinden, wat besparingen op het gebruik van water en chemicaliën mogelijk maakt.
  • JBT's Frigoscandia LVS koelsysteem is een prachtig voorbeeld van hoe u het energieverbruik in uw koelproces aanzienlijk kunt verminderen. De unieke uitvinding optimaliseert het koelsysteem door het vloeibare koelmiddel van het gas te scheiden en de hoeveelheid te regelen, waardoor een droge retour naar de compressor ontstaat en er geen natte aanzuiging en koelmiddelpomp meer nodig is. LVS maakt het invriezen minder energieverslindend, met een tot 20% lager energieverbruik, en veel efficiënter.
  • Op zoek naar een maximale opbrengst? JBT's Frigoscandia ADVANTEC Impingement vriezer van JBT verbetert de doorvoer, opbrengst en hygiëne door gebruik te maken van korstvriezen; een proces waarbij waterverlies wordt beperkt en voedselverspilling wordt tegengegaan dankzij een gestabiliseerd product.

Een andere kijk op verpakkingen voor een betere toekomst

Onze Proseal technologieën zijn gericht op het vinden van duurzame oplossingen en het creëren van een betere toekomst voor onze klanten. De traysealer van Proseal helpt de hoeveelheid verpakkingsafval in de voedingsindustrie te verminderen. Deze traysealer werkt door voorverpakte trays af te sluiten met een dun laagje plastic, wat resulteert in minder plastic afval en een langere houdbaarheid voor voedselproducten. Elke 1 miljoen trays die met Proseal-apparatuur worden geseald, bespaart bijvoorbeeld tot tien ton plastic.

Dit is slechts één van de manieren waarop Proseal meehelpt een duurzame toekomst voor de verpakkingsindustrie. Door verpakkingen opnieuw te bekijken, kunnen we het plasticgebruik verminderen en de efficiëntie verbeteren terwijl de versheid en integriteit van producten behouden blijft.

Maar deze oplossingen zijn slechts een tipje van de sluier van wat JBT te bieden heeft. Eiwit vormt een centraal onderdeel van JBT's toekomstige groeistrategie, en we hebben enorme kansen in deze markt door ons te richten op het ondersteunen van klanten met innovatieve oplossingen. JBT streeft naar duurzaamheid door nieuwe technologieën en innovaties op de markt te brengen. Ons onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma blijft innovatieve technologieën ontwikkelen en onderzoeken die onze systemen en uw productie verder zullen optimaliseren, met inbegrip van vooruitgang in de alternatieve eiwit- en celgebaseerde eiwitmarkten.

Weet u niet zeker waar u moet beginnen? Ons team van experts in voedselverwerking en toepassingen kan u ook helpen bij het optimaliseren van uw productie- en verwerkingsstappen om ervoor te zorgen dat aan de productspecificaties wordt voldaan bij een zo laag mogelijk energieverbruik. JBT's Technologiecentra zijn ook beschikbaar om te helpen met het test- en proefproces van nieuwe of bestaande producten om klanten te helpen de beste prestatieopstelling te bepalen voor een verbeterde productiviteit en duurzaamheid, inclusief de ontwikkeling van alternatieve eiwitten.

Als full-service partner putten we uit onze bron van kennis en ervaring om de juiste innovatieve oplossing te ontwerpen, die betrouwbaarheid en prestaties garandeert op alle gebieden van activiteiten en voedselveiligheid, inclusief kwaliteit, milieu en productie. Dit alles leidt tot besparingen op energie, water, chemicaliën en arbeid, terwijl de opbrengst, uptime, productiviteit en duurzaamheid worden gemaximaliseerd.

Lees hier meer over hoe onze oplossingen het BETER maken.