Leestijd: 4 min -

Masseren is een technologie die JBT Schröder aanbiedt om een hogere productieopbrengst en een eenvoudigere hantering te bereiken. Tuimelsystemen die in veel sectoren van de eiwitindustrie worden gebruikt, worden ook gebruikt om pekel en andere marinades te verdelen en de kleurstabiliteit te verbeteren. In deze blogpost nemen we een diepe duik in de wereld van het marineren van vlees en vergelijken we twee populaire technologieën - tuimelen en masseren - om uit te vinden welke de beste keuze is.

JBT Schröder Handelsvertegenwoordiger en vleestechnoloog, Günter Breitbach (foto) legt uit wat het proces inhoudt, hoe de technologieën verschillen en waarom de massagetechnologie zo'n verschil maakt.

De voordelen van marineren

Weet u hoe uw favoriete stukken vlees die verrukkelijke smaak en textuur krijgen? Het antwoord ligt in het marineerproces en de technologieën die daarvoor worden gebruikt. Zowel masserende als tuimelende systemen worden gebruikt om pekel en andere marinades in vlees (bv. gekookte ham), gevogelte, vis en visproducten te verdelen.

Wanneer vlees wordt ingespoten met pekel en andere marinades, helpt dat om het vlees te hydrateren, gewicht en smaak toe te voegen, en een meer samenhangend eindproduct te creëren dat gemakkelijk kan worden gesneden zonder uit elkaar te vallen. Maar de effectiviteit van de waterretentie en eiwitactivering tijdens de verwerkingsfase is cruciaal voor de kwaliteit van het eindproduct. Dit is waar tuimel- en massagetechnologieën om de hoek komen kijken.

Hoe de systemen werken

Bij de tuimeltechniek wordt het product horizontaal rondgedraaid in een grote trommel op geleiderollen, terwijl platte schotten op de binnenwanden van de trommel ervoor zorgen dat de stukken vlees, gevogelte of vis in een zachte beweging vallen. Deze beweging wordt ook wel "rommelen" genoemd.

Massage daarentegen - zoals aangeboden in de vorm van Schröder's MAX Massaging technologie - een geheel andere benadering. Hier heeft de container een vaste constructie met een interne, roterende as. Grote, spiraalvormige peddels op de as bewegen het product om zijn as. In tegenstelling tot tuimelsystemen bewegen de peddels van het massageapparaat binnen de vleesmassa, wat betekent dat er niet alleen contact is tussen het product en het apparaat aan de buitenrand, maar dat elke afzonderlijke spier actief wordt aangeraakt.

Verschillen in opbrengst en kostenbesparing

In vergelijking met tuimelsystemen kan de MAX Massager tot 90% vulvolume bereiken, waardoor de hoeveelheid eindproduct die kan worden geproduceerd bijna wordt verdubbeld. De massager biedt ook belangrijke kostenbesparende voordelen.

Door slechts een derde van het vrije, ongebruikte volume van een trommel te gebruiken, bouwt de massager in aanzienlijk kortere tijd een vacuüm op dan een trommel, waardoor energie wordt bespaard. Bovendien wordt dankzij de sterke mengwerking van de peddel in combinatie met een groot, effectief contactoppervlak met de gekoelde tankwand de binnentemperatuur van de producten snel en effectief verlaagd.

Aantoonbaar betere resultaten

Terwijl tuimelsystemen het product passief uitharden, neemt de MAX Massager de pekel actief op in de spier door de spiervezels te laten uitzetten, versterkt door het vacuüm in de container. Door de hoge druk van de grote peddel en het hoge vulniveau levert het apparaat een directe, actieve input van mechanische energie in de kern van de individuele spier. De constante temperatuur van 1°C bij de MAX-massager zorgt voor activering van het eiwit - de sleutel tot optimale waterretentie en een hogere opbrengst bij de snijmachine.

De aantoonbaar betere resultaten van de massagetechnologie zijn te zien in producten met een hogere eiwitactivering binnen een kortere tijd, wat resulteert in een betere totale opbrengst. De verbeterde stevigheid van de plakjes van MAX levert ook een hogere opbrengst aan plakjes op.

De gevestigde industriestandaard

De Schröder MAX Massager, verkrijgbaar in formaten van 600 tot 6000 kg nominaal vulvolume, heeft zich bewezen als de meest effectieve technologie voor botvrije producten en wordt tegenwoordig door ongeveer 70% van de Duitse vleesindustrie gebruikt.

De meest recente versie, de MAX 600 compact massageapparaat (hierboven afgebeeld met de MAX 1200), met geïntegreerde koeling en vacuümpomp, vormt de ideale instap in het Schröder massageprogramma. De MAX 600, een "plug and play" oplossing voor partijen tot 600 kg, biedt, net als andere apparaten in het assortiment, een zeer efficiënte massagetechnologie voor het pekelen en marineren, en zorgt voor malsere en sappigere eindproducten die voldoen aan de verwachtingen van de consument.

Kortom, als u op zoek bent naar een manier om uw productieopbrengst te verbeteren en een meer samenhangend, smaakvol eindproduct te creëren, overweeg dan de JBT Schröder MAX Massager technologie. De actieve opname van pekel in de spiervezels, de hoge druk en de efficiënte koel- en vacuümpomp maken het een topkeuze voor de vlees-, gevogelte-, vis- en zeevruchtenindustrie.

LEES MEER over de Schröder MAX Massagerange