Leestijd: 4 min -

Het invriezen van pizza's met behoud van het uiterlijk, de topping en de kwaliteit van het product vormt een grote uitdaging bij continue in-line processen. Een van de belangrijkste vereisten is dat de toppings intact blijven en dat elke pizza tijdens het invriesproces in zijn oorspronkelijke positie blijft, zodat de overgang naar de verpakkingsfase naadloos verloopt. Het kan echter een uitdaging zijn om dit te bereiken.

Een onjuiste luchtstroomregeling kan ertoe leiden dat de toppings van de pizza's worden geblazen, terwijl inefficiënte transportsystemen ertoe kunnen leiden dat producten uit positie raken en zelfs dat pizza's aan elkaar vastvriezen, wat problemen oplevert voor de verpakkingslijn. Bovendien kan een ontoereikende luchtstroomregeling ertoe leiden dat de pizza's de vriezer bij sterk uiteenlopende temperaturen verlaten als gevolg van een ongelijke temperatuurverdeling.

Deze uitdagingen zijn van cruciaal belang voor pizzaverwerkers, maar ze worden doeltreffend aangepakt door de GYRoCOMPACT® spiraalvriezers van JBT Frigoscandia.

Voorzichtige behandeling

Jan Grundmann, Area Sales Manager voor Frigoscandia bij JBT in Europa, benadrukt het belang van luchtstroombeheer om pizza's door een spiraalvriezer te laten lopen. "Vriezers met een slechte luchtstroom passen de lucht te agressief toe op een gevoelig product als pizza", legt hij uit.

"Het risico hiervan is dat een te sterke luchtstroom toppings zoals kaas en ham kan wegblazen, waardoor ze door de vriezer worden verspreid in plaats van op de pizza te blijven waar ze horen."

Bij de GYRoCOMPACT daarentegen is de luchtstroom zachter, maar niet minder effectief, zodat de pizza er precies zo uitkomt als hij er in ging en er geen toppings worden weggeblazen.

Een verdere garantie tegen in-line productschade is de zelfstapelende riem van de GYRoCOMPACT. Het ontwerp van de riem zorgt voor zeer weinig spanning van invoer naar uitvoer, zonder dat de riem schudt of slipt door hoge aandrijfkrachten.

Grundmann is er trots op dat JBT een transportband met een lengte van 1.000 meter heeft bereikt zonder problemen met schudden of slippen. Hij vervolgt: "Het handhaven van de juiste positionering van de pizza's van invoer naar uitvoer is cruciaal om problemen tijdens de daaropvolgende verpakkingsfase te voorkomen, zoals pizza's die aan elkaar vastvriezen of verkeerd gepositioneerd zijn."

Zorgen voor optimale resultaten

Een ander belangrijk aspect van het invriezen van pizza's is het feit dat de doeltemperatuur over de gehele bandbreedte gelijk moet zijn. Dus waarom is deze fase van vitaal belang voor pizzaverwerkers? Grundmann legt uit: "Dit heeft weer te maken met de luchtstroom. Als je de luchtstroom slechts vanuit één richting naar de spiraal centraliseert, dan zullen de producten die direct aan de koude lucht worden blootgesteld in de voorste rij altijd kouder zijn dan het volgende product en de producten erna naar het midden van de vriezer."

Het vriesproces, vervolgt hij, moet efficiënt zijn, maar het moet ook zodanig worden uitgevoerd dat de pizzabodems niet worden beschadigd en tegelijkertijd een gelijkmatige verdeling wordt bereikt. "Onze klanten willen dat ALLE pizza's op dezelfde temperatuur van bijvoorbeeld -18°C uitkomen, en niet binnen een bereik ergens rond dit doel", zegt Grundmann.

"Dit is de ideale oplossing als je pizza's wilt invriezen, je toppings wilt houden waar ze zijn, je de pizza voor en na het proces in een bepaalde positie wilt houden en je een gelijke temperatuurverdeling over alle producten wilt hebben."

Belangrijkste voordelen van GYRoCOMPACT voor pizzaverwerkers:

  • Reiniging: Hoewel de GYRoCOMPACT ervoor zorgt dat de pizzatoppings tijdens het invriezen intact blijven, is het onvermijdelijk dat sommige kaaskruimels hun weg door de vriezer vinden, vooral bij het verwerken van tot 16.000 pizza's per uur in 24/5 bedrijfsperioden. Om de hoogste voedselveiligheidsnormen te garanderen, is de GYRoCOMPACT uitgerust met een geautomatiseerd Clean-In-Place (CIP) systeem, dat de vriezer in optimale omstandigheden houdt met minimale menselijke tussenkomst.
  • Energiebesparing: Met de energiezuinige GYRoCOMPACT kunnen klanten aanzienlijke besparingen realiseren. Hoe? De GYRoCOMPACT heeft de volgende kenmerken veel minder onderdelen en vereist veel minder aandrijfvermogen dan vergelijkbare vriezers, omdat de zelfstapelende transportband een lager elektriciteitsverbruik heeft.
  • LVS-systeem: De JBT Frigoscandia LVS koelsysteemis een technologie die in meer dan één opzicht een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop moderne industriële vriezers functioneren. Ontwikkeld om vriezer en koelunit combinaties efficiënter en effectiever te maken, rapporteren LVS-gebruikers doorgaans zescijferige besparingen op de koeling per vriezer jaar na jaar.

Door de GYRoCOMPACT spiraalvriezers van JBT Frigoscandia te gebruiken, kunnen pizzabedrijven de uitdagingen overwinnen die gepaard gaan met het invriezen van pizza's en tegelijkertijd het behoud van smaak, toppings en productkwaliteit garanderen. De zachte behandeling, gelijkmatige temperatuurverdeling en bijkomende voordelen zoals automatische reiniging en energie-efficiëntie maken van de GYRoCOMPACT de ideale keuze voor het invriezen van pizza's op industriële schaal.

LEER MEER over de GYRoCOMPACT spiraalvriezers