Leestijd: 3 min -

In de industriële bakkerijsector kan het invriezen van producten om ze geschikt te maken voor opslag en transport een duur en inefficiënt proces zijn. Er moeten enorme hoeveelheden energie worden verbruikt om warmte aan producten te onttrekken en er treedt vaak temperatuurverlies op wanneer koelmiddel over lange leidingen naar vriezers wordt gepompt.

JBT Frigoscandia's Laag Volume Systeem (LVS) Koeleenheden zijn tot 20% efficiënter dan traditionele gepompte koelsystemen, dankzij een gepatenteerd droog aanzuigsysteem dat meer capaciteit levert van de compressor en verbeterde prestaties van de verdamper, wat bijdraagt aan een grotere vriescapaciteit en energiebesparing.

Een partnerschap dat succes bakt

Ons succesverhaal begint met een gerenommeerde bakkerijklant in Europa, die al lange tijd Frigoscandia gebruikt. GYRoCOMPACT spiraalvriezers. Deze vooruitstrevende bakker is altijd voorstander geweest van energiebesparende initiatieven en de introductie van het LVS-systeem heeft hun inzet naar een hoger niveau getild. Door hun koelinstallaties te optimaliseren, heeft het LVS hen in staat gesteld om efficiënter dan ooit gebruik te maken van temperatuuropwekking.

"Het LVS stelt de klant in staat om de temperaturen die door de koelinstallatie worden gegenereerd op een efficiëntere manier te benutten", legt JBT's Sales Manager Jan Grundmann uit. "Dankzij het LVS kunnen ze hun koelinstallatie nu op hogere temperaturen laten werken, wat resulteert in een opmerkelijke vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot."

Het probleem van temperatuurverlies oplossen

Een van de energie- en capaciteitsuitdagingen voor industriële producenten is het temperatuurverlies tijdens het koelproces. Grundmann legt uit hoe de koeltoevoer meestal werkt bij klanten: "De aangesloten vriezer en koelinstallatie staan vaak ver uit elkaar, wat betekent dat het koelmiddel over enige afstand moet worden getransporteerd.

"Dit transport kan leiden tot een drukval in de leidingen, wat gelijk staat aan een temperatuurverlies. Dit kan leiden tot een scenario waarbij de koelinstallatie is ingesteld op -40°C - een proces dat een aanzienlijke energie-investering vereist - maar slechts -35°C de vriezer bereikt. "Zo'n resultaat is niet efficiënt, want het komt neer op een verlies van 5°C onderweg, en elke verloren graad staat gelijk aan een energieverlies van 3%."

De LVS-oplossing: een recept voor efficiëntie

Het LVS-systeem helpt klanten om de koppeling tussen elke vriezer en koelinstallatie efficiënter te beheren. Met de toevoeging van de LVS-functie wordt elke drukval - en dus ook elke temperatuurval - drastisch verminderd. "In plaats van een drukdaling van 5°C, verlies je slechts 0,5°C tot 1°C. Daarom ben je bijna 15% efficiënter door deze functie te gebruiken," voegt Grundmann toe.

Met het LVS-systeem op zijn plaats en gebaseerd op een 24/7 continue werking met hun onlangs geïnstalleerde lijn, schat Grundmann dat klanten dankzij het LVS ongeveer €125.000 aan jaarlijkse energiekosten kunnen besparen. Dit vertaalt zich in een rendement op investering (ROI) van minder dan 12 maanden, waardoor het een winnend voorstel is voor elke bakkerij die zich richt op zowel kostenbesparingen als duurzaamheid.

In de competitieve wereld van industriële bakkerijen is energie-efficiëntie een belangrijk ingrediënt voor succes. Het verhaal van LVS Bakery bewijst hoe innovatieve oplossingen, zoals het LVS, de bedrijfsvoering kunnen veranderen, het energieverbruik kunnen verlagen en de CO2-uitstoot kunnen verlagen. Door temperatuurverlies aan te pakken en koelsystemen te optimaliseren, is het LVS een essentieel hulpmiddel geworden voor industriële bakkerijen die hun efficiëntie willen verbeteren, kosten willen besparen en willen bijdragen aan een groenere toekomst.

LEES MEER over Frigoscandia LVS Koeltechniek