Leestijd: 3 min -

Innovatieve eiwitverwerkingssystemen van JBT alco helpen klanten wereldwijd, en dit is ook het geval in enkele van de meest interessante opkomende markten ter wereld. IL-TOV is een toonaangevende verwerker van kip-, rundvlees- en visproducten in Kazachstan, die heeft geprofiteerd van de installatie van ultramoderne alco-machines op zijn productielijn.

IL-TOV is gevestigd in de hoofdstad van Kazachstan, Astana, en het productassortiment omvat alles van nuggets en schnitzels tot kippenvleugeltjes, vegetarische falafels en vis- en kipsticks. Volgens een woordvoerder van IL-TOV is het idee voor het bedrijf ontstaan na een bezoek aan verschillende fabrieken in Europa en Israël die voedingsmiddelen produceren voor de massamarkt en scholen, maar ook voor de export naar de VS en Duitsland.

"Na het proeven van vergelijkbare producten van lokale en geïmporteerde productie, gepresenteerd in de detailhandel en HoReCa ketens in de grote steden van Kazachstan, besloten we om originele Israëlische recepten te combineren, moderne Duitse technologieën en geselecteerde Kazachstaanse grondstoffen te combineren om de markt de beste producten te bieden in termen van kwaliteit en smaak," aldus de woordvoerder.

De uitdaging aangaan

IL-TOV, het grootste bedrijf qua verwerkingscapaciteit en -capaciteit in Kazachstan, is pas in 2023 begonnen met de productie, maar brengt nu al een breed assortiment producten op de markt, waaronder kipnuggets, gecoate kippendrums en -vleugels, runderlapjes en -vleesballetjes, schnitzels, vleesstengels en plantaardige falafels.

Om optimale resultaten te behalen voor het hele productassortiment, zocht IL-TOV hulp bij JBT alco voor het samenstellen van een 400mm-productielijn, die bestaat uit: een alco Grinder AMG; een alco Mixer AMP; een Tenderizer ASC; een Flattening machine ASP; een Forming machine AFM; een Preduster ABM PRO; een Battering machine APN PRO; een Breading machine APT PRO; een Fryer AGF PRO; een Oil tank AOT; een Spiraaloven ASH PRO; en een Spiraalvriezer ASK PRO.

Alle producten worden volledig gekookt en ingevroren door de alco convenience lijn en zijn dus klaar om gegeten te worden door de eindconsument.

Een oplossing ontwikkelen

Eugen Rott, de verkoopmanager van Alco die het project samen met IL-TOV vanaf het begin heeft begeleid, legt uit hoe het tot stand is gekomen: "IL-TOV is een bedrijf dat tot 700 kg per uur en 3.300 ton producten per jaar wilde produceren. Voordat de klant de productielijn kocht, bezocht hij het Centrum voor Levensmiddelentechnologie in Bad Iburg, Duitsland en konden ze de apparatuur met eigen ogen zien."

"Ze hebben alle apparatuur vrij intensief getest. We produceerden Schnitzels met de hele lijn, beginnend bij de voorbereiding, voordat we verder gingen met vormen, coaten, frituren, koken en dan ook nog invriezen."

Rott zegt in het bijzonder dat de klant kon profiteren van ultramoderne machines die zijn uitgerust met PLC-besturingssystemen, touchpanels en receptbeheersystemen. Ze kunnen ook een flexibele output leveren, van lage volumes tot relatief hoge productie.

"De lijn is ontworpen om gestandaardiseerde productgroottes te produceren en tegelijkertijd ook gestandaardiseerde smaak en kwaliteit", vervolgt Rott. "De vlees-, gevogelte- of vismassa wordt bereid en vervolgens individueel verwerkt. Hiervoor wordt voor elk product afzonderlijk een recept opgesteld en ingevoerd in elke machine, dankzij het PLC-besturings- en receptbeheersysteem. Het doel is om dezelfde, hoge kwaliteit te bereiken door standaardisatie en door de hele productie heen."

Volgens Rott kreeg het project alleen vorm dankzij de nauwe werkrelatie die JBT alco de afgelopen twee jaar met IL-TOV heeft onderhouden. De relatie werd verder versterkt dankzij JBT alco's nabijheid tot de klant en zijn zeer goede technische kennis van de vereiste processen."

"Doordat we gedurende tientallen jaren talloze lijnen hebben geïnstalleerd, hebben we niet alleen de technische kennis, maar ook de ervaring van welke machine voor welk product moet worden aangepast en hoe," voegt Rott toe. "Al deze kennis kwam ook samen bij onze klant IL-TOV."