Leestijd: 3 min -

Wilt u de opbrengst van uw pluimveebedrijf verhogen en tegelijkertijd op arbeidskosten besparen? De nieuwe JBT DSI 812 Compact Waterjet Portioner en het Innospexion botdetectie röntgensysteem bieden kosteneffectieve opties voor kleine en middelgrote verwerkers om de pluimveeopbrengst te verhogen en tegelijkertijd een oplossing te bieden voor het tekort aan arbeidskrachten in de hele sector.

Voor veel pluimveeverwerkers wereldwijd is het de afgelopen jaren een uitdaging geworden om voldoende arbeidskrachten te vinden voor een onaantrekkelijke handarbeid. Tegelijkertijd proberen veel bedrijven de opbrengst te verhogen om meer waarde en hoogwaardige producten uit de grondstoffen te halen.

De combinatie van de DSI 812 met het Innospexion Bone Detection röntgensysteem kan aan beide doelstellingen voldoen met als extra bonus - in het geval van de 812 - een grotere flexibiliteit wat betreft het gelijktijdig portioneren van producten.

Grotere flexibiliteit bij het portioneren

Op de komende Gulfood Productie die van 7 tot 9 november 2023 in Dubai plaatsvindt, zal JBT uitleggen waarom de flexibiliteit van de DSI 812 niet alleen aantrekkelijk is voor kleinere verwerkers, maar ook nuttig is gebleken voor grotere pluimveebedrijven.

"We hebben gezien dat sommige klanten in plaats van één grote machine te kopen, kiezen voor twee kleinere portioneerders en deze naast elkaar plaatsen, omdat ze zo meer flexibiliteit hebben", legt Roger Bosson, business unit manager voor DSI bij JBT in de EMEA-regio, uit.

Deze optie stelt klanten in staat om onafhankelijk van elkaar twee portioneerlijnen tegelijk te laten draaien. "Sommige klanten gebruiken twee 812 machines met twee snijmessen in plaats van één machine met vier snijmessen, omdat ze dan één product tegelijk kunnen produceren op de ene machine en een ander op de andere", voegt Bosson toe.

Plug-and-play om de opbrengst te verhogen

Een ander voordeel van de DSI 812 is de mogelijkheid om effectief messensnijders te vervangen.

"De oplossing is zo compact dat ze hetzelfde oppervlak heeft als een messenportioneermachine, maar met een veel hogere flexibiliteit en opbrengst," vervolgt Bosson. "Als je bijvoorbeeld kipreepjes snijdt met een messenportioneermachine, haal je misschien een rendement van 70-75%. Met de DSI 812 haal je een rendement van 85-90%. Die extra 10-15% opbrengst betaalt de machine vrij snel terug.

"De DSI 812 heeft een hoger rendement en een grotere flexibiliteitdus dat heeft veel voordelen."

Een ander voordeel van de 812 is het ontwerp waarbij de systeempomp in één machine is geïntegreerd. Terwijl eerdere modellen een aparte pomp hadden die in een aparte bijkeuken moest worden geplaatst, is de 812 een 'plug-and-play' unit die in twee tot drie uur kan worden geïnstalleerd.

Een verschil maken in botdetectie

De Innospexion röntgensysteemdat een superieure oplossing biedt voor botdetectie bij pluimvee en vis, biedt een aanvullende, arbeidsbesparende technologie voor de 812 dankzij het lage percentage valse afkeuringen. Dit helpt klanten om de opbrengst te verhogen en te besparen op handmatige secundaire verwerking.

"Het Innospexion systeem vindt de botten op een betere manier dan bestaande technologie en we kunnen heel precies aangeven waar dat botfragment zich in de filet bevindt, zodat degene die het uitsnijdt niet meer hoeft uit te snijden dan nodig is", legt Bosson uit. "Vroeger sneden mensen veel meer uit dan nodig was, wat resulteerde in een lagere opbrengst en verspilling van perfect goede producten. Met de Innospexion technologie kunnen we op een scherm heel duidelijk zien waar we moeten snijden."

De arbeidsuitdaging overwinnen

In het Midden-Oosten denkt Bosson dat de DSI 812 en het Innospexion systeem het bedrijf voor veel voedselproducenten kunnen veranderen. "Hoewel we in de regio veel machines hebben, vooral voor grotere verwerkers, heeft de industrie te kampen met een tekort aan arbeidskrachten omdat niemand dit koude en natte werk meer wil doen", zegt hij.

"Als we bijvoorbeeld kijken naar het snijden van kubussen, kan handarbeid misschien 30 kilo per uur snijden; de DSI 812 kan 500 kilo doen in hetzelfde tijdsbestek. Er zouden gemiddeld 17 mensen nodig zijn om dezelfde output te produceren, terwijl de 812 met maximaal drie mensen kan werken.

"Bovendien krijg je een betere opbrengst en een betere uniformiteit van de blokjes."

Samengevat bieden de DSI 812 en het Innospexion röntgensysteem - afzonderlijk of samen - een oplossing die bewezen effectief is in het verhogen van de opbrengst, terwijl het ook helpt tekorten aan arbeidskrachten aan te vullen. De oplossingen kunnen het opvoeren van de pluimveeproductie tot een realiteit maken.

JBT zal aanwezig zijn op Gulfood Manufacturing in Hal 4, Stand D4-42 in het Dubai World Trade Center van 7 tot 9 november 2023.

LEES MEER over de DSI 812 en het Innospexion röntgensysteem voor botdetectie