Leestijd: 4 min -

Op zoek naar een complete vrieslijnoplossing voor groenten, bessen en andere kwetsbare producten die de verwerkingscapaciteit verhoogt, maar de producten ook beschermt tegen vriesschade?

JBT Frigoscandia samen met Urtasun, het nieuwste lid van de JBT familie, is nu in staat om klanten een unieke oplossing te bieden die productintegriteit, kwaliteit en smaak garandeert en tegelijkertijd tot 18.000 kg per uur kan verwerken.

"We zijn erin geslaagd om verschillende technologieën uit verschillende sectoren samen te brengen, zodat we een enkele verwerkingslijn voor individueel invriezen kunnen creëren," legt JBT's Director of Sales voor de EMEA-regio, Sergio Rabadan, uit. "Dankzij de integratie van Urtasun met Frigoscandia en andere JBT-bedrijven kunnen we klanten nu complete oplossingen bieden, terwijl klanten voorheen bepaalde systemen van andere leveranciers moesten betrekken."

Doorvoer verhogen

De Frigoscandia FLoFREEZE IQF vriezer maakt gebruik van baanbrekende fluïdisatietechnologie op het gebied van individueel snelvriezen voor groenten, fruit & bessen, vis en andere delicate high-end producten. De vriezer kan tot 18 ton per uur verwerken door middel van de FLoFREEZE serie-M met een snelvriezende luchtstroom die eenvoudig kan worden aangepast voor verschillende soorten en maten producten.

Met de toevoeging van de optie Sequential Defrost (SD) voor de FLoFREEZE serie-M kan het systeem niet alleen tot 18 ton per uur verwerken, maar kan het nu ook zes dagen onafgebroken op volle capaciteit draaien voordat ontdooien nodig is.

Aangezien voor elke ontdooiing de productie moet worden stopgezet en er tijd, water en energie wordt verbruikt, kunnen klanten dankzij de continue 144 uur die de optie sequentieel ontdooien biedt, de verwerkingscapaciteit en efficiëntie verhogen.

Frigoscandia FLoFREEZE M SD IQF vriezer

Uniek in de vriezerindustrie is dat de FLoFREEZE ook een optie heeft voor een hygiënische, eenvoudig te reinigen diepvriesband, een systeem dat elk item voorvriest en vervolgens 'glaceert' voordat het de hoofdeenheid in gaat om te worden ingevroren. Voor kwetsbare producten voegt het glazuur een beschermingslaag toe die ze isoleert tegen beschadiging tijdens het industriële vriesproces, waardoor de kwaliteit en integriteit behouden blijven.

De aanwezigheid van de diepvriesband als ingebouwde functie van de FLoFREEZE voorkomt dat er een extra systeem naast de hoofdvriezer nodig is.

Behoud van productkwaliteit

Met de toevoeging van Urtasun aan de JBT familie is de oplossing van JBT voor vrieslijnen nu nog completer. Een van de meest effectieve items voor het behoud van productkwaliteit is de combinatie met de Urtasun Blancheureen apparaat dat zijn waarde bewijst bij het inblikken of invriezen van groenten.

JBT Urtasun Blancheeroplossing

Blancheren wordt vaak gebruikt om enzymen te deactiveren die een negatieve invloed kunnen hebben op de kleur, smaak en textuur van producten, terwijl de vitaminen ook beter worden vastgehouden. Een ander voordeel van blancheren is de mogelijkheid om knapperige groenten zoals broccoli en asperges zachter te maken, waardoor ze makkelijker in zakken of blikken te verpakken zijn.

"In elke groenteverwerkingslijn zijn er twee kritieke elementen: het midden van het proces waar de groenten worden gewassen en gedroogd; gevolgd door blancheren en invriezen of inblikken," legt Iñigo Pardo uit, global sales manager voor JBT Urtasun. "Tijdens het blancheren deactiveren we het enzym dat ervoor zorgt dat groenten gaan rotten. Je kunt dit enzym niet doden, maar je kunt het wel deactiveren door de groenten één of twee minuten te koken bij 98C in de blancheur."

"Blancheren zorgt ervoor dat groenten niet gaan rotten gedurende de tijd dat ze ingevroren in een zak zitten."

Om de productie soepel te laten verlopen naast de FLoFREEZE, kan de Urtasun Blancheur ook tot zes dagen continu draaien, voegt Pardo toe.

Aanzienlijke synergieën

De volgende belangrijke functie van het apparaat is het verlagen van de temperatuur van de groenten tot ongeveer 7C of 8C, voordat ze uit de blancheur worden gehaald en op een Urtasun ontwateringsband worden geplaatst. Trilband om waterdeeltjes uit de blancheur te verwijderen die de vriezer zouden kunnen blokkeren.

"Elke groente die door de blancheur gaat, moet verder naar een vriezer of vulmachine en dichterbij," zegt Pardo. "Doordat we deel uitmaken van JBT kunnen we dit proces op een geïntegreerde manier uitvoeren en de klant een complete oplossing bieden."

Urtasun en Frigoscandia werken nu samen aan een aantal projecten en hebben de verkoop van hun eerste complete oplossing aan een grote verwerker in Australië bevestigd.

Als onderdeel van deze complete lijn voorziet JBT de klant van een Urtasun Blancheur aangesloten op een trilband om zoveel mogelijk water te verwijderen, aangevuld met een Frigoscandia FLoFREEZE en andere JBT end-of-line apparatuur. "Van de blancheur tot het vullen van de containers, het is allemaal JBT-apparatuur die onze klanten een alles-in-één oplossing biedt," voegt Pardo toe.

LEES MEER over JBT FLoFREEZE en Urtasun oplossingen