Leestijd: 5 min -

Door Carlos Fernandez, EVP Customer Sustainability & Market Development

Voedselverwerkende bedrijven in de sectoren vlees, gevogelte, vis en plantaardige eiwitten staan voor dezelfde uitdagingen, zoals het maximaliseren van de efficiëntie en het voldoen aan de toenemende duurzaamheidseisen. Het is dan ook geen verrassing dat veel voedselverwerkende bedrijven het maximale uit hun bestaande apparatuur willen halen en de levensduur ervan willen verlengen.

Tegelijkertijd zijn velen zich echter scherp bewust van de noodzaak om apparatuur up-to-date en in optimale omstandigheden te houden. JBT pakt deze uitdagingen aan door klanten te helpen de prestaties van hun bestaande apparatuur te verbeteren en de levensduur ervan te verlengen via de Green Retrofit programma en Research & Technology Centers (RTC's).

Groene retrofits
De sleutel tot duurzaamheid voor onze klanten ligt in de efficiëntie en de productiviteit van hun apparatuur, en dat is precies waarom JBT een Green Retrofit programma aanbiedt.

Met dit programma kunnen klanten oudere apparatuur upgraden naar het prestatieniveau van nieuwere systemen zonder dat ze hun hele installatiebestand hoeven te vervangen, wat een circulaire economie bevordert. Via ons Green Retrofit-programma helpen wij de prestaties van geïnstalleerde apparatuur te maximaliseren door de productiviteit en efficiëntie ervan te verbeteren en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren.

Een goed voorbeeld hiervan is de JBT Air Defrosting (ADF) upgrade kitwaarmee klanten vriezers meer dan twee keer zo lang kunnen laten draaien tussen ontdooiingen. Door vorst- en sneeuwophoping in de vriezer te elimineren, kunnen klanten de vriesefficiëntie en productoutput verhogen en de tijd tussen ontdooien en reinigen aanzienlijk verlengen.

Een andere belangrijke groene add-on van JBT zijn Ventilator Upgradesdie het energieverbruik verlagen of stabiliseren en tegelijkertijd de productie helpen stimuleren met behulp van frequentieregelaars. Met deze oplossingen helpen we eiwitverwerkers niet alleen de productie te verhogen, maar ook energie en water te besparen, terwijl de apparatuur goed blijft presteren.

Het upgraden van reinigingssoftware kan ook enorm helpen om water- en energieverbruik te besparen. JBT's reinigingskits en upgrades stellen klanten in staat om te besparen op arbeid - de hoogste kostenpost in verband met reiniging - door het hele proces te automatiseren, wat zorgt voor consistentie en volledige traceerbaarheid. De upgrades optimaliseren verder de reinigingsprocedures en het waterverbruik voor warm en koud water, waardoor klanten kunnen besparen op de op één na hoogste kostenpost - water - en bovendien grote energiebesparingen kunnen realiseren.

Meer nog, klanten zullen het proces kunnen stroomlijnen door nieuwe reinigingsformules te creëren, terwijl JBT's onderling verbonden OmniBlu service digitale tools en inzichten biedt voor het monitoren en optimaliseren van schoonmaakmiddelen.

Research & Technology Centers
JBT Research & Technology Centers (RTC's) dienen als een Research & Development bron voor klanten die zich richten op het maximaliseren van de effectiviteit en productiviteit van nieuwe of bestaande apparatuur en het verlengen van de levensduur ervan.

RTC's bevatten - vaak op ware grootte - replica's van JBT apparatuur die exact dezelfde processen kunnen reproduceren die voedselverwerkers gebruiken bij het portioneren, bereiden, vormen, coaten, frituren, koken of invriezen. Klanten kunnen gebruik maken van de aanzienlijke kennis van JBT experts op het gebied van voedselveiligheid, voedingswetenschap en toepassingen om de beste resultaten te krijgen van hun apparatuur en de gewenste eindresultaten voor hun producten.

Veel bedrijven weten hoe ze staal moeten lassen of metaal moeten buigen, en JBT is daarop geen uitzondering, maar we begrijpen ook de producten en de processen. Dit betekent dat klanten erop kunnen vertrouwen dat we hen kunnen helpen producten te leveren met de best mogelijke opbrengst, houdbaarheid en voedselveiligheid, en dit alles met het oog op een optimaal eindresultaat.

Door de prestaties van een industriële verwerkingsinstallatie na te bootsen, kunnen we de optimale omstandigheden beoordelen die nodig zijn om de gewenste resultaten met voedselproducten te bereiken. JBT maakt verder gebruik van de expertise van haar technici om klanten training te geven om de behandeling van bestaande producten en processen te maximaliseren, en om het testen van nieuwe apparatuur te dekken.

In RTC's worden ook live demonstratieswaardoor klanten in levende lijve de werking van processen kunnen zien die ze voorheen misschien alleen in presentaties te zien kregen.

Duurzaamheid in actie
De belangrijkste elementen van duurzaamheid die JBT biedt, kunnen eenvoudigweg worden samengevat als proceskennis en toepassingskennis.

Proceskennis is essentieel omdat het ervoor kan zorgen dat producten de consument in optimale omstandigheden bereiken, waarbij valkuilen zoals overkoken, wat niet alleen een verspilling van energie is maar ook schade aan het product veroorzaakt, worden vermeden. De diepgaande proceskennis van JBT-technici zal uw faciliteit helpen om aan de voedselveiligheidseisen te voldoen en de houdbaarheid van het product te verlengen. Dit betekent niet alleen dat er minder producten verloren gaan, maar ook dat uw bedrijf hierdoor duurzamer wordt.

Via de FTC's voorzien wij klanten van gegevens en informatie over hoe zij efficiënter kunnen werken. Veel klanten hebben mij namelijk verteld dat de basis van duurzaamheid ligt in de betrouwbaarheid en de prestaties van de apparatuur.

Hoe bereikt u dit? Door een hoog niveau van technologie, onderhoud en - bovenal - kennis van hoe de apparatuur het best kan worden bediend. Niet weten hoe dit het beste kan gebeuren, kan leiden tot verspilling van personeel, apparatuur en de kosten die bij de exploitatie van een lijn ontstaan.

Op het gebied van toepassingskennis ondersteunen wij klanten bij het beoordelen van de werking van apparatuur in hun eigen faciliteiten. We zorgen ervoor dat ze geen probleem met de voedselveiligheid hebben of onnodig veel energie of water verspillen.

Maar daar houdt het duurzame voordeel van JBT voor eiwitverwerkers niet op. JBT DSI's Waterjet Portioneringssysteem optimaliseert delen van gevogelte, vlees en varkensvlees tot op de millimeter nauwkeurig om de opbrengst te maximaliseren en onnodige verspilling te minimaliseren. Al deze processen kunnen door klanten in onze FTC's worden getest en vervolgens in hun eigen faciliteiten worden nagebootst.

De industrie transformeren met duurzame oplossingen en kostenefficiëntie
Dus, zijn duurzaamheid en kostenbesparing haalbaar en verenigbaar? Absoluut. Klanten helpen duurzamer te worden door het maximale uit hun producten te halen is de essentie van JBT.

JBT's Green Retrofit programma en Food Technology Centers tonen effectief de harmonie van duurzaamheid en kostenbesparing. Door klanten te helpen de prestaties van hun apparatuur te verbeteren en duurzame praktijken toe te passen, zet JBT zich in voor een duurzamere toekomst voor de voedselverwerkende industrie.

MEER INFORMATIE over hoe JBT uw voedselverwerkingsbedrijf kan helpen de efficiëntie en duurzaamheid te maximaliseren